Dupini iz Kalifornije traže mine u Boki Kotorskoj

Teški transportni zrakoplov tipa Boeing C-17 Glonbemaster III sletio je u zračnu luku Tivat, dopremivši direktno iz baze u San Diegu u Kaliforniji specijalnu postrojbu Ratne mornarice SAD, zvanu Mk 7. To je tim Programa morskih sisavaca (US Navy Marine Mammal Programe) sa specijalno obučenim dupinima za pronalaženje i markiranje na dnu ležećih morskih mina
Dupini će 20 dana, koliko će ostati u Crnoj Gori zbog provođenja zajedničke vježbe s crnogorskom mornaricom i mornaricama Slovenije, Hrvatske i Albanije, biti smješteni u posebno pripremljenom dijelu akvatorija tivatske marine Porto Montenegro. Njihov i zadatak osoblja Mk 7 bit će da do 24. listopada, kada se vježba završava, pretraže podmorje Boke Kotorske u potrazi za zaostalim neeksplodiranim sredstvima iz ratova tijekom 20. stoljeća. Također će napraviti preciznu mapu s lokacijama mina te pomoći razvoj protuminskih kapaciteta Mornarice Vojske Crne Gore.

S dupinima, koji su u zrakoplovu boravili u specijalnim transpornim bazenima, stigli su i njihovi treneri, veterinarsko i ostalo osoblje jedinice Mk. 7, kao i pripadnici američke mornaričke mobilne postrojbe za uništavanje neeskplodiranih ubojitih sredstava (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit EODMU 1).