Dunav narastao gotovo 50 cm u 24 sata

dunav vukovar

dunav vukovar

Veliki vodeni val koji stiže Dunavom sve je bliže Hrvatskoj. Od Vukovara je udaljen manje od 200 kilometara. U jednom danu približi se 60 kilometara, pa je lako izračunati da bi vrhunac mogao biti u petak

U posljednja 24 sata Dunav je kod Batine narastao za gotovo pola metra, trenutačno vodostaj iznosi 735 centimetara. U jednom trenutku danas dosezao je i 749 cm. Procjenjuje se da će u petak iznositi oko 780 centimetara. Svi se nadaju samo jedno – da će nasipi izdržati silinu vode.

Od sinoć je Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije mještanima općine Draž preporučio da vodu prokuhavaju jer više nije za piće.

Za posjetitelje je do daljnjega zatvoren Park prirode Kopački rit; zabranjeno je kretanje nasipima kako se ne bi narušavala njihova stabilnost.

Raste i Drava kod Osijeka, od jučer je narasla 43 centimetra i trenutačni vodostaj iznosi 421 centimetar. Izlila se na lijevu obalu Drave pa je poplavljena šetnica, a uskoro će za posjetitelje biti zatvoren osječki Zoološki vrt jer je voda već počela nadirati. Kad Drava dosegne 500 centimetara, bit će proglašene izvanredne mjere obrane od poplava.

Dok središnja Europa vodi borbu s nezapamćenim poplavama u kojima je poginulo 19 osoba, a materijalna šeta procjenjuje se na milijarde eura, kod nas traju intenzivne pripreme. (Foto: Damir Glibušić/CROPIX, HRT)