Dubravko Dumić: Radost života

   

Galerija Sunce, URIHO, Avenija Marina Držića 1, Zagreb

Prva samostalna izložba
Dubravko Dumić
Radost života
od 20. 01. (u 18,00 sati) do 11. 02. 2011.

Pogledajte galeriju radova i fotografije s otvorenja!

Što više umjetnik napreduje u svom

viđenju prirode i u svojim meditacijama,
to je slobodniji u prikazivanju
apstraktnih oblika koji nadilaze
shematski i proizvoljan prikaz,
čime postiže novi prirodni poredak
umjetničkih djela.
Na taj način on sudjeluje u stvaranju
djela koja nisu ništa drugo do
prikazi Božjeg djelovanja.

Paul Klee

Dubravko Dumić, iako se slikanjem bavi nešto više od desetljeća, njegove slike su akumulirale višegodišnju radost života, stalno istražujući nove mogućnosti crtanja tj. višeslojnog slikanja olovkama u boji (coloured pencils), stvarajući djela koja rafinirane stvari, poput ljepote žene donose na krajnje jednostavan način tražeći točke najjače napetosti. Stvarajući vlastiti likovni izričaj nastoji biti svjedok onih senzacija koje kroz ženstvenost, graciju i sklad afirmiraju ljudski život.

Dumić i ne otkriva druge svijetove, ne ide u potragu za dalekim svjetovima i uzbudljivim pustolovinama koje će otkriti njegov talent. On živi u svom realnom svijetu ali koji je ipak drugačiji, posebno za današnjeg modernog čovjeka. Njegovi likovi i aktovi, ideje i sjećanja koje nam donosi kroz motiv, obiluju osjećajima prema ženi donoseći nam doživljaje od kojih mnogi graniče s idealiziranošću. Kroz snažni naboj ali prije svega iskreni, objektivni pa čak i samozatajni, Dumić u svojim apstraktnim radovima, u svom slikarstvu ne prekida vezu s tradicionalnim pristupom slikarstvu, pogotovu kad se radi o pejsažima, a koje sam također imao prigodu vidjeti.

Slike, koje je sve ovo vrijeme prije pojavljivanja u širu javnost izradio, poslužile su mu da svu tu ljepotu žene dovede do jednostavnosti izričaja, do detalja koji su uzbuđivali mnoge umjetnike i talente, jednostavno do ljepote žene, karaktera…

Umjetnik, ostavljajući trag u suvremenoj likovnosti, traži svoje mjesto u svoj njenoj neograničenoj raznovrsnosti. Ocrtavajući putovanje kroz svoju životnu priču Dubravko Dumić nam u svakoj svojoj slici kroz simboličke zapise pokazuje ne samo neosporni talent nego i marnost slikara s velikim iskustvom. To je slikar koji nam donosi radost života i u čijim smo radovima tek počeli uživati.

mr.sc. Stjepan Katić

Dubravko Dumić je rođen 1957. godine u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu gdje je potom i diplomirao na Fakultetu političkih znanosti. Na istom fakultetu stekao je zvanje magistra politologije. Slikanjem se intenzivnije bavi od 1999. godine koristeći likovne tehnike višeslojnog slikanja olovkama u boji i akrilik na platnu. Izložba pod nazivom „Radost života“ u Galeriji Sunce je njegova prva samostalna izložba. Oženjen je i ima dva sina. Živi i radi u Zagrebu.

adresa:
Dubravko Dumić
Sv. Mateja 120, 10010 Zagreb
e-mail: dubravko.dumic@yahoo.com

Katalog
Izdavač: URIHO Zagreb

Za izdavača: Josip Držaić
Urednik fotografije i kataloga: Stjepan Katić
Postav: Dubravko Dumić
Dizajn: portal Akademija-Art
Grafička priprema i tisak: URIHO Zagreb
Naklada: 300 primjeraka
Zagreb, siječanj 2011. godine
Galerija SUNCE, Zagreb, Av. Marina Držića 1
tel: 385 1 6184-200 / 113; e-mail: uriho-galerijasunce@uriho.hr
Radno vrijeme: pon-pet od 10,00 do 16,00 srijedom do 17,00 sati
Subotom, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan

Akademija-Art.hr
22.12.2010.