Drugi studijski album skupine The Chweger

Nakon pet godina se na glazbenu scenu vraća skupina The Chweger sa svojim drugim studijskim albumom "Mir", u izdanju Aquarius Recordsa

Sjećate li se gitarskog rifa sa soundtracka Ennija Morriconea (“Dobar, loš, zao”) te onog antologijskog zvižduka u špageti-vesternima Sergia Leonea (“Za šaku dolara”, “Za dolar više”, “Bilo jednom na Divljem zapadu”…)? Taj rif i zvižduk pripadaju legendarnom Talijanu Alessandru Alessandroniju, multiinstrumentalistu, pjevaču te zviždaču, a taj gospodin svojim zviždanjem gostuje na pjesmi “Fućkam/The Whistler” s novog albuma The Chwegera.
Zanimljiva slučajnost je da Alessandroni gostuje i na prošle godine objavljenom albumu “Rome” čiji su tvorci Danger Mouse (Gorillaz, Gnarls Barkley, Black Keys, U2) i Daniele Luppi (glazba za filmove i serije, primjerice “Seks i grad”), i to pored uglednih imena kao što su Jack White i Norah Jones.
Dakle, nakon vrlo hvaljenog prvijenca iz 2007. stiže novi album grupe The Chweger pod nazivom “Mir”. Snimljen je u sastavu Dejan Pavlinović, Mauro Maretić, Alen Rosanda, Zoran Angeleski, Maja Griparić, uz gostovanje bubnjara Tončija Pavlinovića (Dogma), basista Davora Milovana Bilija (Gustafi, Nola…) i zbora Rondo Histriae.
Produkciju i za ovaj album potpisuje renomirani i višestruko nagrađivani glazbeni producent Edi Cukerić (Goribor, Hladno pivo, Gustafi, The Bambi Molesters, Darko Rundek, Nola, Dogma…), a sve je snimljeno u pulskom studiju Partyzan s ton majstorom Ivom Lorencinom.
Album je u Londonu masterizirao Streaky Gee iz Streaky Masteringa (Moby, Death In Vegas, Groove Armada, Depeche Mode, Kasabian, Fatboy Slim, Snow Patrol).
Pored prepoznatljivog izražaja, novi materijal The Chwegera donosi određenu promjenu zvuka u odnosu na prvi album, tj. puno elektronike, ritam mašina, sekvencera i sintesajzera, a svirao se čak i iPhone!
Popis pjesama:Mon Garçon
Maybe I
Mali čovjek
Fućkam/The Whistler
Ona spava
Alone
Sein
Dijete
Free
Mir
Tekstovi su na hrvatskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, a uzimajući u obzir da gostuje talijanski zviždač, do izražaja dolazi europski kontekst albuma, a članovi benda ne kriju fascinaciju „starom“, „dekadentnom“ Europom. Album je i glazbeno prvenstveno ukorijenjen u europsku matricu s uzorima kao što su Kraftwerk, Can, Underworld, Air, Morricone (ali, ipak, i američki Flaming Lips). 
Oblikovanje, artwork i fotografije potpisuje Mauricio Ferlin, a fotografije benda Hassan Abdelghani.