Drniš – Gostovanje provodom obljetnice oslobođenja Miljevaca

Gostovanjem u Drnišu Zagrebačka filharmonije obilježit će Svjetski dan glazbe
 

Gostovanjem u Drnišu 21. lipnja i koncertom na otvorenom na Gradski trgu Poljana u 21.00 sat, za sve građane Drniša i Zagore, Zagrebačka filharmonija na najljepši će način obilježiti Svjetski dan glazbe te 20. obljetnicu oslobođenja Miljevaca.
 
Nije slučajno da se Svjetski dan glazbe obilježava upravo uoči ljetnog solsticija i Prvog dana ljeta. Tog će, najdužeg dana u godini, i glazba trajati dovoljno dugo da isprati dugi dan i dočeka noć pod zvjezdanim drniškim nebom koji najavljuje dolazak nekih ljepših i sunčanijih vremena, glazbe, kulture, druženja i malih ljudskih užitaka koje ljetno razdoblje za sobom nosi.
Svjetski dan glazbe od 1982.g. postao je cjelodnevna manifestacija međunarodnog karaktera koju mnoge zemlje svijeta obilježavaju cjelodnevnom organizacijom mnoštva besplatnih koncerata, radionica, slučajnih i namjernih svirki na otvorenim prostorima, ulicama i javnim prostorima, a sve radi popularizacije glazbene kulture i sviranja instrumenata među mladima(i onima koji se tako osjećaju).
Važnost i simbolika glazbe u svakodnevnom životu neupitna je; prvi plesni koraci, prve simpatije, dobri provodi, duge vožnje, obiteljska slavlja, životna i ljubavna razočaranja i tuge, počeci i završeci – svi su oni uz glazbu bili ljepši, ugodniji, lakši, pamtljiviji.
Glazbene melodije bude zaboravljene trenutke, uspomene i nostalgije i vraćaju nas u vremena i osjećanja u koja se vratit ne možemo.
Zagrebačka filharmonija odabranim prigodnim programom iz hrvatskog skladateljskog opusa, prisutne zaljubljenike u glazbu podsjetit će na  vrijednost hrvatskog glazbenog naslijeđa –  na bogatom repertoaru su Sunčana polja Blagoja Berse, Pasaccaglia rođenog DrnišaninaKrste Odaka, skladba Daleko je biser mora iz splitske operete Mala Floramy Ive Tijardovića, U boj u boj Ivana Zajca iz povijesne opere Nikola Šubić Zrinski te Simfonijsko kolo Jakova Gotovca iz narodu omiljenog Ere s onoga svijeta.
Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će maestro Ivo Lipanović  uz vokalnu pratnju solista: Valentine Fijačko(sopran) Miljenka Đurana(tenor) i Ljubomira Puškarića(bariton).
Bit će to uistinu predivan dan za proslaviti svu ljepotu i veličinu najvećih djela hrvatskog glazbenog stvaralaštva, a sve to uz divne ljude drniškog kraja i sve one koje, slučajno ili namjerno, put do tamo dovede. Svi su pozvani jer ovaj koncert je poklon Zagrebačke filharmonije upravo njima.

Mirjana Ljubičić

Akademija-Art