Državni vrh: Odavanje počasti žrtvama u Teznom


 
Tezno je jedna od više od 500 masovnih grobnica na području Slovenije, prema ocjenama nekih analitičara možda i najveća
 
 

Najviši hrvatski politički dužnosnici, predsjednik države Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem, u Teznom će, prigradskom naselju Maribora, položiti vijenac i odati počast tisućama hrvatskih građana koje su, kao narodne neprijatelje 1945. pobili pripadnici narodnooslobodilačke vojske po nalogu tadašnjih komunističkih jugoslavenskih vlasti.

 
Milanović, Josipović i Šprem položit će vijenac ispred spomenika nevinim žrtvama tragičnih događaja iz 1945. kod novog mariborskog groblja Dobrova u Teznom, a svečanosti polaganja vijenca nazočit će i slovenski premijer Janez Janša. Nakon komemoracije, dvojica premijera u Mariborskom će dvorcu održati radni sastanak. Najavljeno je da će razgovarati o mogućim područjima bilateralne suradnje, te o nekim otvorenim pitanjima koja još postoje između dviju država.
 
Milanović je prije nekoliko godina obišao Tezno, ali skupnim odlaskom najviših političkih dužnosnika, prvim takvim dosad, ova hrvatska vlada, uz potporu predsjednika Josipovića, potvrđuje da je zauzela novi smjer prema obilježavanju žrtava hrvatskog Križnog puta.
Subotnja komemoracijska svečanost u Bleiburgu, prva nakon 11 godina kojoj pokrovitelj nije bio Hrvatski sabor, održana je bez ijednog predstavnika vladajućih u Hrvatskoj, na čiji su račun na Bleburškom polju zbog toga izrečene mnoge teške riječi.
Milanović je zatim za HTV izjavio da to što se moglo čuti na skupu u Bleiburgu nije govor tolerancije i razuma i da mu se čini da ondje neki prije svega komemoriraju vojsku NDH koja se u Drugom svjetskom ratu borila zajedno s Trećim Reichom te objasnio zašto državni vrh odlazi u Tezno. Jedno su žrtve, to je Tezno, to su mladi ljudi koji su ubijeni bez suđenja, koji su ubijeni u velikom broju. Na Bleiburgu ubojstva te vrste nije bilo, ustvrdio je Milanović.
Tezno je jedna od više od 500 masovnih grobnica na području Slovenije, prema ocjenama nekih analitičara možda i najveća, čije je iskapanje počelo u drugoj polovini prošlog desetljeća. Riječ je o nekadašnjem protutenkovskom rovu, širine 3-4 metra, a dugom oko 1500 metara, u kojem su 1945. ubijene i bačene na tisuće pripadnika snaga koje su se borile protiv partizana, u najvećoj mjeri hrvatskih domobrana i ustaša, ali i civila.

Izvor: HRT

Akademija-Art