Drava opada, šteta na poplavljenom području golema

Jutro je tek pokazalo prave razmjere štete koju je podivljala Drava nanijela u Pušćini. Poplavljeno je stotinjak obiteljskih kuća, desetak gospodarskih objekata i dvije crkve. Vatrogasci su tijekom noći i jutra napravili stotinjak intervencija na spašavanju ljudi koji su olako shvatili upozorenja da napuste svoje domove
 
Međimurski župan Ivan Perhoč najavio je da će zbog poplave na području općine Nedelišće proglasiti elementarnu nepogodu. Sve mjerodavne službe i javna poduzeća trebaju se staviti na raspolaganje kako bi se posljedice poplave što prije sanirale, a Vladi će poslati zahtjev da pomogne najugroženijima, rekao je.
 
U Otoku Virju i Vratno Otoku, koji su već dva dana poplavljeni, voda se polako povlači, ali stanje je i dalje teško. Poplavljeno je 70-ak kuća u Otoku Virju, devet kuća u Lovrečan Otoku te petnaestak u Vratno Otoku. Stanovnici su bez struje i hrane. Pomažu im vatrogasci – ispumpavaju podrume i kuće. Šteta je golema i tek će se procjenjivati.
 
Vrhunac vodenog vala na Dravi prošao je kroz varaždinsko područje. Val se putem smanjio i opasnost je prošla. Na Hidroelektrani Varaždin, gdje je protok vode jučer u jednom trenutku bio rekordnih 3300 kubičnih metara u sekundi (m3/s), sada je oko 1340 m3/s.
 
Iako je postojala opasnost da voda uđe i u kuće u naseljima Gornji Kuršanec i Gornji Hrašćan, to se tijekom noći nije dogodilo. Na tom području ne očekuju se nova izlijevanja, ali sada treba sanirati štetu nastalu izlijevanjem Drave.
 
Nizvodno se Drava izlila na državnu cestu od Đelekovca prema Donjoj Dubravi pa je promet tim dijelom zabranjen. U sjeverozapadnom djelu Koprivničko-križevačke županije vodostaj Drave i dalje raste, a povišen je i stupanj pripravnosti za poplave. Unatoč tomu iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje procjenjuju da naselja nisu ugrožena i da nema veće opasnosti za ljude.
 
Iz čakovečkog centra 112 izvijestili su da je rijeka Mura u opadanju te da je u 8 sati izmjerena visina od 389 cm kod Murskog Središća. Za rijeku Muru i dalje su na snazi redovite mjere obrane od poplave.
 
Vodeni val Save putuje prema Sisku i Jasenovcu
 
Stanje na velikogoričkom području je mirno i zadovoljavajuće, razina vode stagnira, a za promet su otvoreni svi prijelazi preko oteretnog kanala Sava – Odra, priopćeno je iz Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice.
 
Stanovnici ugrožene sisačke gornje Posavine odahnuli su nakon podneva jer je najviši val Save prošao bez većih posljedica i šteta. Na cijelom toku Save uzvodno od Siska vodostaj je u opadanju, a val se kreće sisačkom donjom Posavinom prema Jasenovcu. Zahvaljujući iskustvu od prije dvije godine, sve službe su s obzirom na izvanredne mjere obrane od poplava djelovale pravodobno i učinkovito.
 
Zbog porasta vodostaja, aktiviran je preljev Palanjek, no prije dvije godine izgrađeni kanal nije mogao prihvatiti svu vodu pa se ona prelila preko ceste u dužini od stotinjak metara. Na tom je mjestu nakon posljednje poplave izgrađen odvodni kanal prema Lonjskome polju i most preko njega koji je također poplavljen. Mještani Palanjka i Hrastelnice, dvaju susjednih, sada vodom razdvojenih sela strahuju da bi nabujala voda mogla odnijeti i most.
 
Zbog visokog vodostaja, osim ceste Sisak-Palanjek-Martinska Ves, u prekidu je i promet na županijskoj cesti Žažina-Mala Gorica, a na cesti Žirčica-Martinska Ves cesta je zatvorena samo za teretna vozila.
Foto: Slobodnadalmacija.hr