Dragutin Škreblin: Zabok, moj film

Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka
vslavica@inet.hr

Zagreb, Galerija Permanenta ULUPUH-a, Preradovićeva 44, Zagreb
fotografije
Dragutin Škreblin
Zabok, moj film
od 15. 03. (u 19.00 sati) do 29. 03. 2011.

Obnovljeni i novouređeni prostor Galerije Permanenta ULUPUH-a, u Zagrebu, svoj izložbeni program započinje 15. ožujka 2011. godine, otvorenjem izložbe „Zabok, moj film“ uglednog majstora fotografije Dragutina Škreblina. Kustosica izložbe, koja će je i otvoriti, je povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout.

Bit će izložen ciklus fotografija nastao posljednjih nekoliko godina, a čija je tematika „tranzicije našega doba , s posljedicom devastacije gospodarstva i urušavanja vrijednosti. Škreblin sve to bilježi na primjeru propadanja industrije u Zaboku, dokumentirajući svojim fotografijama uništenje i rasulo u zabočkim tvorničkim halama, pružajući istodobno i svoje osobno viđenje, mišljenje, stav i kritiku. Profesionalno, on cijelu priču slaže prema pomno osmišljenom scenariju, u kojem karakterističnom fotografskom pristupu i njegovoj zaustavljenosti pridružuje filmski pristup i njegovu dinamiku vremenske protežnosti. Da bi to naglasio, on razvija priču kroz sekvence, s kadrovima koji se pretapaju, ili nižu u kratkom slijedu, puneći nam senzore dojmljivim detaljima gdje nas intrigiraju prazni industrijski interijeri, zaboravljene šalice za kavu, ostavljene osobne stvari, zidovi išarani grafitima i parolama, smeće… Ponajviše nas ipak intrigiraju likovi ljudi, koji nekada jesu, ali najčešće nisu svjesni da su u fokusu autorova interesa. Koje on snima uz pozdrav, ili u prolazu, susrećući ih, ili čekajući. Oni su uvijek centar zbivanja i bitan element suodnosa : čovjek-grad, čovjek-prostor i čovjek-ambijent. Bitan čak i u situacijama njihove fizičke odsutnosti, kod koje na prisutnost upućuju tek asocijacije, metafore – ili nadrealno ozračje, koje se lagano, ali primjetno provlači Škreblinovim fotografijama, varajući naša osjetila, pa ne znamo jesu li tu pokreti zaustavljeni, ili su mirnoće pokrenute. Da Škreblin voli taj dojam nadrealnoga vidi se i po drugim detaljima: po omiljenom nadrealističkom rekvizitu biciklu, ali i po bizarnim efektima suprotstavljenih suprotnosti.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora kataloga)

Dragutin Škreblin rođen je 1963. u mjestu Brezova pored Zaboka. Završio je 1982. godine u Zagrebu Školu primijenjenih umjetnosti – smjer fotografija, a godine 1998. postao majstor fotografije. Član je ULUPUH-a. Fotografijom se bavi od najranijih dana, skoro već 30 godina. Od 1988. godine vodi svoj fotografski obrt (Digital foto art), gdje je od početne crno-bijele tehnike stalnom edukacijom i praćenjem trendova i novih tehnologija napredovao do suvremenog digitalnog fotografskog svijeta. Bavi se reportažnom, medicinskom, tehničkom i studijskom fotografijom, a posebno voli interakciju s ljudima, te snimanje portreta. Svoje znanje pokušava prenijeti i na učenike koji dolaze k njemu na praktičnu nastavu, a od ove godine uvodi u svijet fotografije i mnogobrojne polaznike Foto-radionice. Sudjelovao je na svim skupnim, žiriranim izložbama svoga udruženja, a dobitnik je i nekoliko nagrada: 3. nagrade na natječaju „Volim Canon“ 2007. godine, 2. nagrade za kolekciju fotografija na Salonu fotografija u Vinkovcima 2007. godine i Pohvale za kolekciju fotografija na Salonu fotografija u Vinkovcima 2008. godine.

Akademija-Art.hr
14. 03. 2011.