Drago Prgomet: Treba se znati suočiti s porazom


 

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet

 
U unutarstranačke izbore HDZ-a Drago Prgomet ušao je bez mnogo nade u pobjedu, da bi se doslovno preko noći prometnuo u novu zvijezdu hrvatske političke scene. Sa 715 glasova izaslanika 15. općeg sabora HDZ-a izabran je za zamjenika predsjednika i time drugog čovjeka glavne oporbene stranke.
 
U razgovoru s urednikom i voditeljem Aleksandrom Stankovićem Prgomet je rekao da, želiš li biti u politici, moraš biti spreman na kompromise. Na pitanje treba li Jadranka Kosor ostati na mjestu potpredsjednice Sabora, Prgomet je odgovorio načelno. Rekao je da se treba znati suočiti s porazom te kako demokratski standardi nalažu da nakon promjena na unutarstranačkim izborima svaki mandat treba ponuditi na raspolaganje, a na novom vodstvu stranke je da donese odluku. On vjeruje da bi Jadranka Kosor puno bolji rezultat na unutarstranačkim izborima postigla da ih je raspisala odmah nakon poraza na parlamentarnim izborima.

Prema njegovu mišljenju HDZ kao oporbena stranka treba podržavati vladajuće u svemu što dobro čine, kritizirati ono s čime se ne slaže i predlagati i u javnosti promovirati ona zakonska rješenja koja smatra boljima.

Rekao je da je borba protiv kriminala i korupcije, koji su većih razmjera nego što se mislilo, prekasno počela. Loša gospodarska situacija, uništena proizvodnja i izvoz, nepravilnosti u pretvorbi i privatizaciji sigurno su utjecali na loše izborne rezultate.

Na pitanje je li spreman ispričati se za sve loše što je HDZ učinio građanima Hrvatske, Prgomet je odgovorio da nema ovlasti za to. To bi eventualno mogao učiniti predsjednik stranke ili Predsjedništvo.

Prgomet je priznao da je na općem saboru HDZ-a 2002. godine bio uz Ivu Sanadera, no sada smatra da Sanaderu više nije mjesto u stranci jer aktualni sudski procesi koji se vode protiv njega nanose štetu HDZ-u.

Emisiju možete pogledajte ovdje.

Akademija-Art