Skip to content

‘Dovoljna je šibica da se Slovenija zapali’


Dovoljna je šibica da se Slovenija zapali
, izjavio je slovenski premijer Janez Janša, komentirajući najnoviji val prosvjeda koji se širi Slovenijom i apelirajući na policiju i građane da spriječe nasilje. U dramatičnoj videoporuci, Janša je prosvjede povezao s nedjeljnim predsjedničkim izborima. Neki, očito, žele zapaliti vatru koja će biti tako velika da promijeni najavljene izborne trendove, kazao je

Na Kongresnom trgu u Ljubljani okupilo se oko 8000 ljudi s ružama u rukama. Mirne prosvjede nadzire oko 1000 policajaca. Vlast prosvjede smatra ilegalnim. Organizator je nepoznat, a sve se dogovara preko Facebooka. Prosvjednici su izašli na ulice zbog korumpirane političke i gospodarske elite, sudstva. Traže se ostavke Janše, vlade, gradonačelnika i načelnika općina. 

Predsjednik Danilo Türk je, reagirajući na Janšine izjave, naveo da je riječ o nastavku premijerove politike zastrašivanja, da su prosvjedi ustavno zajamčeno pravo i da očekuje da će proteći mirno i dostojanstveno. Nasilje ni za trenutak ne smije prikriti osnovnu poruku prosvjeda. Pozivam sve koji obnašaju najviše političke dužnosti da odgovorno poslušaju te poruke. Nasilje treba spriječiti kako ono ne bi nikome poslužilo kao opravdanje za uvođenje autoritarne države, poručio je Türk.

Hoće li Türk ostati predsjednik ili će ga naslijediti Borut Pahor – znat će se u nedjelju. Bez obzira na rezultate, prosvjedi će se nastaviti i u ponedjeljak – ondje gdje su i počeli – u Mariboru, gdje je 5 tisuća građana nezadovoljnih politkom gradonačelnika Franca Kanglera izašlo na ulice. Na petarde i baklje policija je uzvratila suzavcem, pendrecima i konjicom. Mariborčani do ponedjeljka očekuju gradonačelnikovu ostavku.

Izvor: HRT