Joao Havelange, čovjek koji je 24 godine, od 1974. do 1998., vodio Fifu primio je u razdoblju od 1992. do 2000. godine zajedno sa svojim zetom, donedavnim predsjednikom Brazilskog nogometnog saveza Ricardom Teixeirom, oko 22 milijuna dolara mita!
Sramotna korupcija vrha svjetske nogometne kuće izašla je u javnost nakon što je švicarski vrhovni sud odbio žalbu Teixeire i Havelangea da njihova imena ostanu skrivena od javnosti.

Kad je saznala za odluku suda, Fifa se požurila objaviti čitav dosje koji je bio dijelom istrage o podmićivanju Fifinih dužnosnika koji je otkrio kako je Teixeira u razdoblju od 1992. do 1997. primio oko 13 milijuna dolara mita, a dokument na 41 stranici otkriva i isplatu Havelangeu iz 1997. u iznosu od milijun dolara. Ukupno su njih dvojica, stoji u tom dokumentu, primila oko 22 milijuna dolara. Sve te novce isplatila im je sada već bivša marketinška tvrtka International Sport and Leisure (ISL), koja je tako kupovala pravo na ekskluzivne ugovore s Fifom oko prijenosa velikih nogometnih natjecanja.

ISL je 2001. proglasila bankrot zbog 300 milijuna dolara duga…
Inače, objava dokumenta bila je blokirana od lipnja 2010., kad su tužitelji postigli dogovor s Fifom, Havelangeom i Teixeirom da njihova imena ne idu u javnost, a zauzvrat su oni platili kompenzaciju kako bi istraga bila završena – Teixeira je platio 2,5 milijuna dolara, Havelange 500.000 dolara, a Fifa još 2,5 milijuna dolara, ali je prije uplate tražila da se odbace sve optužbe protiv njenih bivših dužnosnika.
Naravno, Fifa je po objavi dokumenta slavodobitno objavila kako u aferu nije upleten Sepp Blatter jer se njegovo ime nigdje ne spominje…

Foto: Ricardo Moraes
Izvor: Dejan Šmehil/Vecernji.hr

Akademija-Art