Carl Schuch. Europski slikar

Beči izložbeni prostor Donjeg Belvedera od 26. lipnja do 14. listopada ove godine predstavlja izložbu posvećenu jednom od najznačajnih slikara 19. stoljeća, Carlu Schuchu
Ovaj obrazovani i dobrostojeći kozmopolit, kojeg je nemirni životni stil odnio u sve najveće kulturne centre Europe Schuch je pomno proučavao stare majstore kao i svoje suvremenike i neprestano je pokušavao nadograditi vlastite umjetničke vještine. Njegov ga je samonametnuti „nastavni program“ vodio od mrtve prirode preko arhitekture sve do krajobraza, no u svom je radu ovaj jedinstveni umjetnik bio toliki perfekcionist da svoje radove nije želio javno izlagati zbog čega je za vrijeme života bio gotovo nepoznat u umjetničkim krugovima.


Schuch, Šuma kod Saut du Doubs

Izložbom pod nazivom „Carl Schuch. Europski slikar“ bečki će Donji Belvedere na temelju stotinjak radova predstaviti jednog od najtalentiranijih kolorista 19. stoljeća, a izložba će biti popraćena radovima njegovih suvremenika kao što su Paul Cézanne, Charles-François Daubigny ili Gustave Courbet koji omogućavaju uvid u umjetnikovu potragu za vlastitim slikovnim jezikom.

U okviru izložbe će osim toga po prvi puta biti prikazani i transkripti pisma i bilježaka koji nude detaljan uvid u način razmišljanja Carla Schucha.

Ivana Ćosić

Akademija-Art