Skip to content

Dođite u Štagalj – Iskre i krijesovi ljetne noći

Piše: Mirjana Sačer Bobanac

Svaki narod ima svoju priču. Svaka je priča drugačija, a sve su ipak u nečemu slične.
U svima ćemo naići na strahopoštovanje prema nepoznatom i dalekom. Još od davnina takve su osjećaje u ljudima ulijevali i Sunce i Mjesec, koje vidimo i čije prisustvo i moć svakodnevno osjećamo. Svojom igrom po nebeskom dvorištu upravljaju našim životima. Po njihovim mijenama čovjek je brojio svoje dane, predviđao aktivnosti, upravljao kormilom života, kako ne bi zalutao na putu i da se ne bi zaboravio  vratiti k sebi samome. Uspinjući se ili spuštajući nevidljivim nebeskim stubama, taj dvojac dalekih moćnika čine naše dane kraćima ili dužima, dok ne dođu do točke ljetnog suncostaja, kad je dan tako dug da za noć ostane tek nekoliko sati, a za zimski je suncostaj upravo obrnuto; noć  svojim trajanjem nadmoćno nadmašuje dan.
Dok ovo pišem, privučena njegovom bjelinom,na papir je sletjela malena bijela noćna leptirica.  Njezino sunce je žarulja, njezin mjesec se utapa u čaši vode. Kad svane i sama će zaplivati rubom tog malog vodokruga i zauvijek nestati u njemu. Naše Sunce, veliko i moćno, sja i upravlja životom na zemlji. Putujući nebom Mjesec se igra skrivača. Jednom velik, pun svjetlosti, da se livada utapa u njemu, drugi put tanak poput srpa, da bi ga se moglo svijećom tražiti nebeskim beskrajem. Začuđen i možda uplašen tim misterijem, čovjek je palio krijesove, ne bi li njihovom svjetlošću odagnao zle duhove za koje je vjerovao da slobodno lutaju uokolo. Mnoštvo je priča i narodnih predaja i još više onih koje se oslanjaju na ta stara vjerovanja.
Tako je i u našem dvorištu. Pozivamo prijatelje, palimo krijesove kao u stara vremena i igramo se. I sama se već čudim kako to da još nisam spomenula prijatelja Božjeg, Ivana Goluba, koji reče da se i Bog igra.
Samo je koračajući zemljom moguće sagledati nebo. Biti to što jesmo – najveće je postignuće.
Dođite u Štagalj i budite ono što jeste. Možete biti i avion i dimnjačar i vila ili patuljak. Zaplešite i zapjevajte. Poslušajte  pjesmu onoga pokraj vas, pa bio on tek običan žabac. Osjetite mekoću zemkojom koračate, vlažnost jutarnje rose, blagotvornost slavujeva pjeva. Zagrlimo stablo! Osjetimo miris neba! Iskra koja sjaji u našim očima zapalit će krijesove ivanjske noći. Prostor između mjeseca i sunca prostor je igre, a igra pokreće svijet. Glavna vila ove pve ljetne noći, umjetnica Dan Phillip, strastvenim likovnim nervom udahnula je posebnost ovom susretu, a ja, koja vas skoro dva desetljeća pozivam i dočekujem i ovom prigodom želim da budete zdravi i veseli.
Mala vrata porte HNK u Zagrebu, gdje sam godinama radila, mnogima su bila prozor u svijet. Strancima pak, ta su vrata bila prozor u Hrvatsku. Jedan od onih koji su nataj način provirili u lijepu našu, bio je i Nizozemac Willem Rudolf. Bilo je to 2005.g. Provela sam ga kroz kazalište, povela ga u Lado …Iz tog oduševljenja Zagrebom nastale su fotografije koje izlažemo u Štaglju. Zanimljivo je vidjeti što to strancu upada u oči, na koji nas način vidi i doživljava ta nama poznata i draga mjesta.

See also  Javnim žiriranjem i dodjelom nagrada završila 47. RHFS u Karlovcu

Možda će ova najkraća noć biti prekratka za sve što će se dogoditi u Štaglju, zato ćemo neka događanja ostaviti i za jutro. Pored izložbe fotografija našeg znanca iz Nizozemske, bit će tu i film bosanskog autora Ferida Sokolovića " Stećci, okamenjeni svjedoci vremena". Za djecu je predstava kazališta Svarog " Avijonko se ženi", a za odrasle komedija Ljubomira Kerekeša "Dimnjačar". U glazbenom dijelu nastupit će Dražen Franolić na arapskoj lutnji, uz klavirsku pratnju Dragane Petravić, AnaTicl će otpjevati nekoliko arija, a bit će tu i naši prijatelji iz Podravine – Duet Bemian. Ujutro gledamo film o origamiju, a zatim, bude li zainteresiranih, Sanja Srbljinović Čuček  pokazat će nam tajne savijanja papira. S jutarnjim sevdahom Seada Muhamedagića ući ćemo u novi dan.  

Mirjana Sačer Bobanac

Akademija-Art