Skip to content

Događanja – o Božiću 2013.

Zagreb-nocu

HAZU: predavanje akademika Josipa Bratulića

Rezervirana je dvorana Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu u četvrtak, 5. prosinca 2013. u 18 sati za predavanje akademika Josipa Bratulića BOŽIĆ U TRADICIJI I KULTURI HRVATSKOGA NARODA

Uvodna riječ za ovu prigodu bit će od akademika Zvonka Kusića, predsjednika HAZU-a. Evo nekih naglasaka: – Europska, a s njom i hrvatska kultura, duboko je prožeta božićnom tematikom koja se odražava na svim poljima duhovnoga stvaralaštva – u likovnoj umjetnosti, na polju muzičke kulture u okvirima učene i pučke pjesme i popijevke, u pučkoj i autorskoj književnosti, u prikazanjima – srednjovjekovnim pučkim dramama. (…) Kroz dva tisućljeća ljudi su se za dugih zimskih, hladnih noći okupljali oko ognjišta, izvora topline i svjetla. Po tome je Božić obiteljski blagdan. Od Kristova rođenja počinje novo razdoblje ljudske povijesti i brojenja godina. (…) Božić je tako postao blagdanom društvenoga pomirenja ali i obiteljske intimnosti, gospodarske sigurnosti kao zahvala za prošlu godinu i usrdnu molitvu za buduću, bolju godinu. Zato je dobro svima s kojima se susrećemo poželjeti mir i dobro, radost i veselje, zdravlje i sreću! – to je poruka iz HAZU-a.

mkrstic jaslice
Margareta Krstić: Papine jaslice u Rimu

Etnografski muzej: Hrvatske božićne jaslice u Rimu

Vezano uz predstojeći blagdan u Etnografskom muzeju otvara se izložba “Hrvatske božićne jaslice na izložbama ‘100 presepi’ u Rimu, 1996.-2013.” na kojoj će predstaviti sedamdesetak božićnih jaslica koje su prema odabiru tog muzeja u razdoblju od 1996. do 2012. predstavljale hrvatsko jasličko stvaralaštvo na najpoznatijoj Međunarodnij smotri “100 presepi internazionali” u Sali Bramante Bazilike Santa Maria dell Popolo u Rimu. Izložba nudi sliku hrvatskog suvremenog i umjetničkog, te tradicijskog i pučkog stvaralaštva u izradi jaslica, a otvorit će je pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski.

HDA: Božić – hrvatski tradicijski običaji

Dan 5. studenoga u 18 sati u Hrvatskom državnom arhivu, Marulićev trg 21, u Zagrebu rezerviran je za predavanje, tj. sat povijesti i kulture na temu Dobro nam došao Božiću – hrvatski tradicijski običaji. Predavanje je priredila Deana Kovačec, a poruka je: Probudimo zajedno božićnu čaroliju!

See also  Predstavljen vodič za izvještavanje o nasilja prema ženama i femicidu

Nives Gajdobranski

Uvodna foto: Zkahlina.ca