Dodik u Beogradu: BiH je nesposobna preživjeti bez međunarodne zajednice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u srijedu je, nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem u Beogradu, ocijenio kako je Bosna i Hercegovina (BiH) "nesposobna preživjeti" te da ona postoji samo zahvaljući međunarodnoj zajednici

"BiH je u permanentnoj krizi, kao dokaz njezine nesposobnosti da preživi", rekao je Dodik novinarima po završetku njegovog prvog sastanka s Nikolićem otkako je Nikolić 31. svibnja ove godine preuzeo dužnost srbijanskog predsjednika.
Dodik je dodao kako BiH postoji samo zato što međunarodna zajednica održava privid njezina funkcioniranja, a da inače ne bi postojala.
Nikolić i Dodik u razgovoru su se složili da postoji stalna potreba za unaprjeđenjem međusobne suradnje na temelju sporazuma o posebnim vezama između Srbije i RS.
Nikolić je rekao da će ulagati maksimalne napore u daljnje unaprjeđenje prijateljskih odnosa Srbije i RS te dodao da su mir i stabilnost u susjedstvu apsolutni prioritet Srbije, priopćeno je iz ureda srbijanskog predsjednika po završetku sastanka Nikolića i Dodika.
Dodik je naglasio da će RS nastaviti promovirati poštivanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN o Kosovu, dok je Nikolić ustvrdio kako sprema nacionalnu strategiju za Kosovo, dodavši da do sada Srbija nije izišla s konkretnim planom, već je samo odgovarala na zahtjeve kosovske strane.
Kada je riječ o RS, Nikolić je istaknuo potrebu privrženosti Daytonskom mirovnom sporazumu, zaključuje se u priopćenju iz njegova ureda.

Foto: N24.ba
Izvor: Hina

Akademija-Art