Dodijeljene nagrade Hrvatskog novinarskog društva

 

Ivo Horvat dobitnik nagrade za životno djelo

 
Ivi Horvatu dodijeljena je 3. svibnja  nagrada Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo, Goran Gerovac dobio je godišnju nagradu za pisano novinarstvo (za tisak), Danka Derifaj za televizijsko, Renata Škudar za radijsko, a Ilko Ćimić za istraživačko novinarstvo, dok je Patrik Macek osvojio nagradu za novinsku fotografiju, a Jura Ožić Bebek za snimateljski prilog. Nagrade su  dodijeljene u povodu svjetskog Dana slobode medija na svečanosti u Novinarskom domu, gdje je za novinara 2011. proglašen Josip Šarić s HTV-a.
 
Dakle, nagradu Otokar Keršovani za životno djelo dobio je 92-godišnji Ivo Horvat koji i dalje objavljuje. "Nikad nije odustajao od visokih profesionalnih i etičkih principa i nikad nije pristajao svoja uvjerenja mijenjati za karijeru ili novac. Nije odustajao ni u mučnim danima smatrajući da novinar nikad ne smije baciti pero u trnje.

Za našu profesiju Ivo Horvat je bio svjetionik u svim, pa i najtežim vremenima, i to je ostao do danas", stoji u obrazloženju nagrade.

Nagradu "Marija Jurić Zagorka" za pisano novinarstvo dobio je Goran Gerovac za kolumne "Pisanje uz vjetar", književni feljton "Zovem se Antonija" i političko-duhovnu raščlambu grada Karlovca "Moj Karlovac uništili su zli učenici-putnici" objavljenu u tjedniku Forum. U obrazloženju nagrade navodi se kako Gerovac "nastavlja tradiciju onih iznimnih hrvatskih novinarskih pera koja se ne libe ni književne slobode ni esejističke produbljenosti…".
Renata Škudar je nagradu za radijsko novinarstvo dobila za serijal od sedam reportaža "Izbori 2011." emitiranih na "Radiju 101". U obrazloženju žirija navodi se da se njezine reportaže odlikuju osebujnošću zanimljivog novinarskog stila te odaju izravnost u komunikaciji i svježinu ideja, kao što je razgovor s Milanom Bandićem za vrijeme njegova redovitog jutarnjeg trčanja.
Nagradu za pisano novinarstvo Danka Derifaj, reporterka magazina "Provjereno" Nove TV dobila je zbog reportaže o dugoreškoj tvornici koja svakodnevno obrađuje 30 tona opasnog otpada. Novinarka Derifaj uspjela je pokrenuti građansku inicijativu koja je rezultirala brojnim akcijama.
Ilko Ćimić je nagradu za istraživačko novinarstvo dobio za seriju od 17 članaka pod zajedničkim nazivom "Dossier: Afera Kamensko", objavljenih na portalu Index.hr. "Osim ekskluzivnosti i važnosti za javnost objavljenih informacija Ilko Ćimić je sustavno i vrlo jasno imenom i prezimenom prozivao sve ‘zaslužne’ za tu aferu. I to ne samo one koji su nešto činili već i državne organe", navodi se u obrazloženju.
Patrik Macek je nagradu "Nikša Antonini" dobio za fotografiju Jadranke Kosor i Ivana Jarnjaka pod naslovom "HDZ na koljenima" objavljenu u Večernjem listu. "Kao vrhunska fotografija, ona ne svjedoči samo o jednom jedinom dnevnom trenutku već dokazuje izuzetni analitički duh i proročki dar autora", ističe se u obrazloženju.
Nagradu "Žarko Kaić" za snimateljski prilog dobio je snimatelj HRT-a Jura Ožić Bebek koji je, kako se navodi, ostvario velik broj zapaženih priloga i emisija, a osobito treba istaknuti njegovo snimanje na svjetskim kriznim žarištima s kojih je donosio izvanredne materijale, od Makedonije i Kosova, do Iraka, Afganistana, do Izraela i područja palestinske samouprave. S novinarom godine Šarićem snimio je dokumentarni film "Sjeverna Koreja – gladna djeca komunizma".
Priznanje HND-a "Milan Grlović" za izniman doprinos u radu HND-a dobio je Živko Gruden.

Foto i tekst: Nives Gajodbranski

Akademija-Art