Do 11 sati glasovalo samo 5,98% birača – prvi rezultati u 21.45

glasovanje-PXL

U Hrvatskoj se održavaju prvi, samim time i povijesni izbori za Europski parlament. Cijela zemlja jedna je izborna jedinica jer izravno biramo 12 europarlamentaraca među 336 kandidata

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva do 11 sati ukupno je izašlo 5,98 posto birača, odnosno njih skoro 179 tisuća. Najveći odaziv zabilježen je u Karlovačkoj županiji, gdje je glasovalo 7,63 posto birača, a najmanji u Zadarskoj županiji – 4,59 posto te Bjelovarsko-bilogorskoj, 4,69 posto.

Prema podacima o odazivu u gradovima i sjedištima županija, najviše ih se odazvalo u Karlovcu – 8,5 posto, a slijede Varaždin s 8,31 posto i Sisak s 8,09 posto birača. U glavnom gradu Hrvatske do 11 sati izašlo je 7,6 posto birača. Najmanje ih je bilo na biralištima u Bjelovaru (4,02 posto), Zadru (4,27 posto) i Koprivnici (4,33 posto).

Prema riječima člana DIP-a Zorislava Hama, izbori protječu mirno i bez većih problema, a potvrdila su se i očekivanja o manjem odazivu birača, što je i iskustvo ostalih europskih država.

Iako izbori protječu u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi, DIP je s terena dobio dojavu o incidentu u Petrinji gdje je morala intervenirati policija jer je jedan muškarac vrijeđao članicu biračkog odbora, te je protiv njega zbog remećenja javnog reda i mira podignuta prekršajna prijava.

Mnoge ove brojke neće iznenaditi jer, analitičari kažu, bila je ovo kampanja bez kampanje i uoči izlaska na birališta stjecao se dojam da su naše političke stranke jedva čekale da završi. Očito, smatra politolog Berto Šalaj, nisu u stanju kompetentno raspravljati o EU-u.

Mnogi zamjeraju politici upravo to što se sve vezano uz EU, osim pregovora o pristupanju, odradilo na brzinu. Prvo referendum, a sad i izbori. A od silne brzine građanima se očito najviše vrti u glavi.

U Australiji i Novom Zelandu birališta zatvorena

U Australiji i Novom Zelandu birališta su već zatvorena. Na bosanskohercegovačkim biralištima prvi dan izborna se povjerenstva nisu uznojila. Jučer do 13 sati za hrvatske europarlametarce glasovalo je 17% birača.

Koliko će glasača izaći na birališta u domovini, pitanje je, našalili su se neki, za meteorologe. Zasluge za izlazak ići će na račun sunčanog vremena i građanske dužnosti. Ali ne i informiranosti tijekom kampanje.

Da ne očekuju previše ni u zemljama članicama, vidi se u tome što je na svakim izborima nekoliko posto manje glasača. Na izbore za Europski parlament 2009. najmanje je izašlo Slovaka, zatim Litavaca, Poljaka, Čeha i Slovenaca. Najviše su se iskazali u Luksemburgu i Belgiji jer je ondje izlazak obvezan, a apstinencija se kažnjava. (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Izvor: HRT)