Dječaci u Sjedinjenim Državama ulaze ranije u pubertet nego u prijašnjim generacijama, što znači da nisu samo djevojčice te koje se razvijaju sve ranije, pokazalo je najnovije istraživanje

U razdoblju od 2005. do 2010. godine, dječaci su u Sjedinjenim Državama sazrijevali šest mjeseci do dvije godine ranije nego prijašnjih godina, pokazalo je istraživanje, piše news.yahoo.com

Ovi su rezultati značajni za znanstvenike koji pokušavaju doći do odgovora na pitanje zašto se granica ulaska u pubertet pomiče sve više prema dolje. 

Rezultati ove studije važni su i za roditelje, kako bi im pomogli da saznaju kada trebaju početi razgovarati sa svojom djecom o njihovim tjelesnim promjenama. 

 
Istraživanje i rezultati su objavljeni u časopisu Pediatrics
‘Roditelji sa svojim dječacima trebaju ranije početi razgovarati o pubertetu i seksualnom razvoju, za razliku od prije’, kaže Marcia Herman-Giddens sa Sveučilišta Sjeverna Karolina. 

Nadalje, druga istraživanja u u Sjedinjenim Državama pokazala su i da djevojčice sazrijevaju ranije, kod mnogih se već sa sedam ili osam počinju razvijati grudi. 

Sve do sada liječnici nisu mislili da bi se isti takav trend ranijeg puberteta mogao odnositi na dječake. 

No, čak i ako se dječaci razviju ranije nego što je to bio slučaj u prošlosti, to ne znači da su društveno i psihološki zreliji, smatraju znanstvenici. 

‘Sada vjerojatno postoji veći nesklad između njihova fizičkog i psihosocijalnog sazrijevanja’, tvrdi doktor Frank Biro, šef adolescentne medicine u Dječjem medicinskom centru u Cincinnatiju. 

 
Promjene bi mogle biti nezdrave
‘Nije jasno zašto ulaze u pubertet ranije, jedan od razloga bi mogao biti veliki porast pretilost. Pretilost mijenja razine hormona u tijelu’, smatra Marcia Herman-Giddens. 

‘Razlozi zbog koji se to događa mogli bi biti nezdravi’, zaključila je. 

‘Roditelji moraju nadzirati razvoj svoje djece malo pažljivije nego se to radilo prije’, zaključio je Frank Biro. 

Foto: Bbc.co.uk