Devet državnih tvrtki kojima će Linić u 2013. uzeti nekretnine. Zašto?

Nekima nikad dosta praz­nih kvadrata i polupropalih zgrada. Ne znaju što bi s njima, godinama im zjape prazne, a za većinu nisu ni znali da ih imaju. Ipak, što više – to bolje
Eto, država je tek nedavno od posrnule Industrogradnje preuzela neboder na zagrebačkoj Savskoj ulici jer je tvrtka državi dugovala 108 milijuna kuna, a Slavko Linić već je položio “capu” i na druge, atraktivne nekretnine.
Ministar financija razmišlja o sljedećemu: da porezne dugove većine tvrtki koje su u državnom vlasništvu “prebije” na isti način kao što je to već učinio s Industrogradnjom i HRT-om (državnoj je televiziji uzeo zgradu u Dežmanovoj ulici), odnosno da im jednostavno zaplijeni nekretnine.
Prema Globusovim informacijama, zasad se ovaj model naplate poreznih dugova očekuje samo za dužnike u državnom vlasništvu, ali nije isključeno da će na sličan način Liniću platiti i neke privatne kompanije.
S obzirom na stanje u registru poreznih dužnika, Slavko Linić u sljedećoj bi godini državi mogao osigurati barem deset novih nekretnina. Doduše, one su i sada faktički u vlasništvu države – ali njima još upravlja menadžment državnih kompanija pa Vlada tim objektima ne može raspolagati kako bi htjela.
Riječ je o najvećim državnim poreznim dužnicima kao što su građevinska tvrtka Tempo d.d. s 297 milijuna kuna duga ili osječka Slavonija modna konfekcija s 49 milijuna kuna dugovanja.
Kaštelanski staklenici, tvrtka iz Kaštel Štafilića koja se bavi prodajom povrća, prema državi je nagomilala dug od 44 milijuna kuna, Hoteli Podgora duguju joj 36 milijuna, a tvrtka Hrvatski graditelj dužna je 28 milijuna kuna.
Lista dužnika. Još su četiri državne tvrtke nagomilale milijunske dugove.
Tu je trogirski Hotel Medena s dugom od 17 milijuna kuna.
Regionalna veletržnica Benkovac duguje 16,5 milijuna.
Bizovačke toplice, državni turistički kompleks vrijedan 130 milijuna kuna, ima dug od 14 milijuna, a Dalmacijavino duguje 13,1 milijun.
Doduše, pitanje je što će Slavku Liniću novi građevinski objekti kad nije siguran ni što država trenutačno ima u svom vlasništvu.
A ono što zna da posjeduje nikako ne uspijeva staviti u funkciju.
Recimo, Milorad Batinić, HNS-ov potpredsjednik Hrvatskog sabora i gradonačelnik Ivanca, još se za mandata bivše Vlade Globusovim novinarima žalio na loše upravljanje državnom imovinom.
ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Foto: Hotelmedena.hr
Izvor: Globus.jutarnji.hr