Deutsche Welle: Situacija u Egiptu postaje sve dramatičnija

egipat

 egipat

U borbi za vlast s islamistima, egipatske snage sigurnosti uhitile su u noći s ponedjeljka na utorak (19./20.08.) i šefa Muslimanske braće, Mohammeda Badiju. Situacija u zemlji postaje sve dramatičnija

70-godišnji Mohammed Badie je prema priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova uhićen u Kairu zbog “pozivanja na nasilje”. Agencija dpa javlja da se Badija skrivao u jednoj zgradi u Nasriju, u predgrađu Kaira. U neposrednoj blizini se nalazio i jedan od prosvjednih kampova Muslimanske braće u kojem je u srijedu (14.8.), tijekom akcije uklanjanja koju je sprovela egipatska policija, ubijeno 280 ljudi. Al Jazira prenosi da se sada veliki dio vodstva Muslimanske braće nalazi u zatvorima. I sam Badia je, kao i mnogi pripadnici godinama zabranjene organizacije Muslimanska braća, veliki dio svog života proveo iza rešetaka kao politički zatvorenik. Protiv svih vodećih članova Muslimanske braće, uključujući i Badiju, sudski proces bi trebao početi 25. kolovoza.

Eskalacija nasilja

Od kako je 3. srpnja vojnim pučem svrgnut s vlasti Muhamed Mursi, u Egiptu nasilje eskalira. Strahuje se da je zemlja na rubu građanskog rata. Sve više je sukoba između islamista i snaga sigurnosti, kao što je to bilo prošle srijede. U akciji uklanjanja prosvjednih kampova (14.8.) i tjedan dana nakon toga ubijeno je najmanje 900 ljudi. Između ostalih život je izgubio i Badijev sin. Više od tisuću pristaša se nalazi u zatvorima. Samo proteklog vikenda ubijeni su deseci ljudi. Na Sinaju su u nedjelju ubijena 24 policajca, a u Kairu prilikom navodnog pokušaja bijega ubijena su 37-orica pripadnika Muslimanske braće. Oni su zapravo ugušeni suzavcem u jednom kamionu koji ih je trebao prevesti u zatvor.

Zbog toga što je u posljednjih tjedan dana u sukobima egipatskih snaga sigurnosti i pripadnika Muslimanske braće ubijeno najmanje 900 ljudi, njemačka kancelarka Angela Merkel traži preispitivanje suradnje između Berlina i Kaira. “Našu saradnju s Egiptom ćemo preispitati u svjetlu daljnjeg razvoja događaja”, rekla je Merkel listu „Passauer neue Presse”. “Odgovorni na svim stranama, i vojska isto kao i Muslimanska braća ali i sve druge grupacije moraju odmah bez odlaganja obustaviti nasilje i krenuti putem nacionalnog pomirenja”, zahtjeva njemačka kancelarka.

Ograničen utjecaj međunarodne zajednice

A kako će reagirati međunarodna zajednica na nastavak nasilja u Egiptu? Ministar obrane SAD-a, Chuck Hagel, smatra da međunarodna zajednica ima relativno malo utjecaja na razvoj situacije u Egiptu. “Naš utjecaj je ograničen. Sve ovisi o egipatskom narodu”, rekao je američki ministar u ponedjeljak (19.08.) u Washingtonu.

U Bruxellesu su u ponedjeljak (19.08.) razgovarali veleposlanici zemalja članica EU-a, bez konkretnih rezultata. Međutim, Bernandino Leon, specijalni predstavnik EU-a za južni Mediteran je rekao kako su u EU “uvjereni da je političko rješenje moguće”. No, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton će na izvanrednoj sjednici ministara vanjskih poslova EU-a, koja je najavljena za srijedu (21.08.), predložiti da se obustavi isporuka oružja Egiptu ili obustavi financijska pomoć koja iznosi mlijarde eura kao i krediti. (Foto: AA, Dw.de)