Deset mitskih pjesama Rolling Stonesa

Da je itko Rolling Stonesima tijekom ranih 60-ih rekao da će opstati 50 godina, poslali bi ga k vragu. Mogli ste vidjeti TV izjavu Jaggera koji 1965. kaže da se nada kako će Stonesi opstati još godinu dana. Naime, tada su bendovi bili “dizajnirani” da opstanu godinu-dvije, najviše tri
No, Stonesi su, unatoč životnim navikama koje bi ubile svakoga, opstali. I nakon smrti Briana Jonesa, odlazaka Micka Taylora i Billa Wymana, operacije raka grla Charlieja Wattsa te padova s ljestava i stabala Keitha Richardsa. Mogli bismo nadugačko o tome zašto su Stonesi al pari Beatlesima, ali nećemo. Dovoljno je reći da su izdržali dulje od Beatlesa i svih drugih bendova, sa svim dobrim i lošim stranama tog “duranja”.
Primjerice, snimili su sjajne ploče i u 70-ima, a ne samo u 60-ima, postali najveći koncertni izvođači tijekom 80-ih i zadržali tu poziciju do danas. Premda izgledaju poput friško odmrznutih leševa, zadržali su ikoničnost i mitsku veličinu, posebice Keith Richards. Nekima smeta što rock sviraju starci poput Stonesa. Mene, pak, to zabavlja jer odavno rock ne smatram muzikom za klince. Dapače, rock je odavno i stvar za odrasle pa zašto ga onda ne bi svirali vremešni Stonesi kad, recimo, starci smiju svirati jazz, blues i country. U redu, nisu snimili značajno djelo posljednjih tridesetak godina, ali to ne znači da nakon 1980. nisu imali solidne albume poput “Tattoo You”, “Voodoo Lounge”, “Bridges To Babylon” i “A Bigger Bang”. Barem kao povod za turneje. Njihov koncertni šou još je uvijek među najboljima na svijetu. Još su upečatljiviji u malim dvoranama, no to su doživjeli samo rijetki sretnici jer Stonesi su toliko popularni da ne mogu obljetničku turneju držati u klubovima, nego samo na stadionima. Pjesama za to ionako imaju na bacanje. Ma što god oni fanovi Beatlesa, kojima ova dugovječnost Stonesa ide na živce, mislili o tome.
Aleksandar Dragaš
Kad morate suziti katalog Stonesa na samo deset osobno najdražih pjesama, onda nema zajebancije, skrivenih aduta, pa čak ni najvećih koncertnih favorita. Kad god se spomenu Stonesi, meni prvo na pamet padnu sjebani country, pijani blues, mračna psihodelija, bjelački soul i garažni rock iz kojega se izrodio punk. Na tom je tragu i ova lista osobnih favorita Stonesa. Najte kaj zamerit, pa i sami znate da bi se bez problema moglo složiti barem još pet-šest ovakvih Top 10 lista s podjednako kvalitetnim i velikim pjesmama najvećeg i zasad jedinog rock benda koji je izdržao 50 godina na sceni i koji se uvijek, ako mene pitate, mogao mjeriti s Beatlesima.
1. Brown Sugar
2. Wild Horses
3. Honky Tonk Women
4. Sympathy For The Devil
5. Street Fighting Man
6. Tumbling Dice
7. Sweet Virginia
8. Midnight Rambler
9. Paint It Black
10. Under My Thumb
Pavica Knezović Belan
Malo je stvari u mojoj adolescenciji bilo tako uzbudljivo kao otkrivanje glazbe Rolling Stonesa. Izbor njihovih albuma u mojoj zbirci ploča bio je krajnje nedosljedan: “After Math”, “Exile on the Main street”, ”Undercover”, live album “Still Life” te kompilacija “Rewind”. Kao trinaestogodišnjakinja bila sam posve ushićena kada sam u tatinim ozbiljnim novinama, Danasu, čitala o europskom dijelu turneje Stonesa iz 1982. godine, nakon albuma “Tatoo You”. Gledala sam ih uživo tri puta, i to nikada nije bilo osobito dobro, no kunem se da me na zagrebačkom koncertu, dok me moja prijateljica Ana nosila na ramenima, Mick Jagger pogledao ravno u oči! Ovo su pjesme na koje uvijek podjednako ludujem.
1. Brown Sugar
2. You Can’t Always Get What
You Want
3. Beast of Burden
4. Miss You
5. Sweet Virginia
6. Dead Flowers
7. Under My Thumb
8. Gimme Shelter
9. Waiting on a Friend
10. I Can’t Get No Satisfaction
Goran Tribuson
Od čuvene večeri u Marquee clubu trebala je godina dana pa da vijesti stignu i do nas, tako da Stonese pratim samo 49 godina. Imao sam i sreću da se 1998. s njima rukujem na Meet and Greet Ballu na zagrebačkom Hipodromu. Premda je Mick Sir, a Charley vlasnik ergele konja, premda im turneje donose više od 150 milijuna dolara, oduvijek sam ih doživljavao kao buntovnike i odmetnike. Bez toga vjerojatno ne bi imali smisla.
1. Gimme Shelter
2. Stray Cat Blues
3. Sister Morphine
4. Jumpin’ Jack Flash
5. Wild Horses
6. Shattered
7. Winter
8. Paint It Black
9. I Got The Blues
10. I’m Free
Sven Semenčić
Ako su Beatlesi za vremena koja nadolaze uspostavili estetiku popa, odnosno “europeiziranog” art popa, onda su Rolling Stonesi već sami po sebi definicija čistoga rock & rolla. Osobno emotivno mi je najbliže razdoblje kada su se Stonesi, prije svega Keith Richards, intenzivno družili s jednim od najvećih američkih singer / songwritera svih vremena – pokojnim Gramom Parsonsom (album “Sticky Fingers”, 1971.). Strastveni GP “izgorio” je u svojoj posvećenosti i doslovnosti, a Keithu i Stonesima u naslijeđe su ostala remek-djela americane u čijem se potpisu “slučajno” izostavilo ime njihova pravog autora. Paradigma cjelokupnog “načina djelovanja” pop-glazbe.
1. Dead Flowers
2. Wild Horses
3. Honky Tonk Woman
4. You Can’t Always Get What
You Want
5. Gimme Shelter
6. Play With Fire
7. As Tears Go By
8. Mother’s Little Helper
9. Sweet Virginia
10. Sister Morphine
Ante Tomić
Na trenutak sam bio u napasti da nabrojim po redu deset pjesama s albuma “Sticky Fingers”, no bilo bi to odveć radikalno. Iz moje liste dosta je, mislim, razvidno da volim country, kad se Jagger i Richards late steel gitare i mandoline i zaigraju bjelačkom glazbenom tradicijom. Ipak, nije mi mrsko ni bluzersko mahnitanje usne harmonike u “Midnight Rambler”. Cinična “Salt of the Earth” našla bi mi se u svakom izboru političkih pjesama. Baš kao i “Beast of Burden”, krasan je primjer Jaggerova pjesničkog umijeća. “As Tears Go by” uvijek me gane, a posljednju, “You Got the Silver”, stavio sam naprosto jer je tu morala biti i jedna koju pjeva Richards. Premda je objektivno inferioran pjevač, ne mogu odoljeti njegovu lomnom vokalu.
1. Dead Flowers
2. Honky Tonk Woman
3. Midnight Rambler
4. Wild Horses
5. Tumbling Dice
6. Salt of the Earth
7. Beast of Burden
8. Sweet Virginia
9. As Tears Go By
10. You Got the Silver

Foto: MickJagger.com
Izvor: Aleksandar Dragaš/Jutarnji.hr

Akademija-Art