Demonstracija tradicionalnih japanskih slikarskih tehnika

jaapan

Galerija FLU, Zagreb
otvorenje u petak, 22. ožujka u 12.00 sati

Izložba “Japansko slikarstvo slikano fragmentima zemlje” okuplja 6 umetnika iz Japana i Srbije, a ujedinjeni su tehnikom kojom slikaju i svojim kulturnim nasleđem. Japansko slikarstvo je i tehnika i stil slikanja, a u kontekstu ove izložbe zbog samih materijala koje to slikarstvo koristi (lapis lazulit, zlato, malahit, ahat, rubin, turmalin itd.) to je nešto što nas povezuje sa lepotom prirode.Veština i umetnost koja je prenošena od Kine preko korejskog poluostrva, u Japanu je poprimila nov i jedinstveno japanski likovni izraz. Taj jedinstveni stil i korišćenje prirodnih materijala je stvorilo rafiniranu lepotu koja je najveća čar ovog slikarstva. Koriste se mineralni pigmenti koji se dobijaju usitnjavanjem mineralnih stena i poludragog i dragog kamenja, koji se zatim u procesu slikanja mešaju sa nikavom (tutkalom, lepkom životinjskog porekla). Kolorit koji se dobija tom prilikom je karakterističan za ovo slikarstvo/ boje na slikama koje izlažemo su prirodne boje minerala. Uzmimo za primer plavu boju koja se dobija od azurita, ili zelena koja se dobija od malahita. Takođe koristimo pigmente koje dobijamo od usitnjavanja školјki, a koriste se i pigmenti dobijeni od metala (zlato, srebro).

6 doktoranata sa Tokijskog Fakulteta likovnih umetnosti će nam u petak, 22. marta u 12 časova/Tačno u podne u Galeriji FLU, Knez Mihailova 53 prikazati stare tehnike Japanskog slikarstva koje koristi prirodne materijale – mineralne pigmente, japansko tutkalo – nikav, a slika se na japanskom papiru.

Mi želimo da pokažemo kako se “tope” to jest pripremaju boje za slikanje, zatim kako to izgleda kada se nanosi na japanski papir i na koji način se premošćava nemogućnost mešanja pigmenata.