Skip to content

Demokracijom u kulturi protiv kazališnog klijentelizma

Još samo 3 dana prednominacija za Teatar.hr nagradu publike

Već gotovo dva tjedna otvoren je ciklus prednominacija za Teatar.hr Nagradu Publike, prvu hrvatsku nagradu u izvedbenim umjetnostima o kojoj odlučuje isključivo publika
U ime organizatora, portala Teatar.hr, jedinog relevantnog specijaliziranog medija za kazališnu scenu u Hrvata, urednica Nora Krstulović, kaže da je svrha utemeljenja ovakve nagrade prvenstveno demokratizacija hrvatske kulturne scene. Također, ovakvom se nagradom našoj kazališnoj publici po prvi put daje mogućnost da zaista i izrazi mišljenje o prošlogodišnjoj kazališnoj sezoni, bilo o neovisnim produkcijama, bilo o onima javnih kazališta čiji se proračuni širokogrudno oslanjaju na prihode od poreza građana. Organizatori stoga pozivaju publiku da glasa za prednominacije i nominacije i jasno poruči kazalištarcima kakve predstave, želi, voli i cijeni.

Prednominacije traju do 31. listopada, kada će započeti ciklus glasanja u čak deset kategorija – predstava godine, izvođač godine, izvođačica godine, redatelj / koreograf godine, najbolji novi dramski tekst, nezavisno kazalište godine, festival godine, najprecijenjenija produkcija godine, osoba godine, te skandal godine, a glasati se može online, putem mrežne stranice nagrada.teatar.hr.

Sama dodjela Teatar.hr Nagrada Publike održat će se 22. studenoga u zagrebačkoj Tvornici kulture, i bit će otvorena za javnost, a sav prihod od nje bit će namijenjen daljnjem opstanku portala Teatar.hr. Svoj dolazak na dodjelu potvrdila su brojna eminentna imena hrvatske kulturne scene, dok organizatori najavljuju i izrazito bogat zabavni program u kojem će nastupiti popularni glazbenici koji su protekle sezone svojim umjetničkim radom dotakli i kazališnu scenu, ali i glumci i drugi izvođači koji su predstavama prošle sezone svirali i pjevali.

Nakon još niza iznenađenja, večer će pak zaključiti Radio 808 Sound System čije DJ snage obećavaju rasplesati sve prisutne i na plesnom podiju ih zadržati sve do jutra!