Skip to content

Davor Vrankić u muzeju “Le Louvre”

   

Džana Mujadžić, Pariz 
djananouvelles@gmail.com

Davor Vrankic u muzeju "Le Louvre"

Davor Vrankić, umjetnik iz Osijeka gdje je i rođen 1965. godine, nakon postavke u muzeju "Le Louvre", u čijem je poznatom Carrouselu učestvovao na "Salonu suvremeneog crteža", zajedno sa slavnim imenima poput Patrizie Liguda, Mathieua Dufois, Raphaëla Thierry ili Alexisa Gallissaires, izlaže u privremenom umjetničkom prostoru, nazvanom "Drawing Now Paris I Suite", smještenom u luksuznom osmom okrugu, u ulici la Boétie, broj 107, svoje zanimljive i posebne crteže. Radi se o djelima iz serije"In the house, there were two of us", kao i crtežu velikog formata /150x750cm/, kojemu je dao ime "Toy Story III".

Obična olovka u rukama hrvatskog umjetnika postaje skalpel sa kojim, po vlastitim riječima "odsijeca srce ideja koje ga obsjedaju"! Ako se u njegovim djelima mogu zapaziti sasvim neobjašnjivi detalji, nalik na deformacije, uvećavanja i druge promjene koje ostvaruje, sa namjerom pokazivanja vlastitog polja umjetničkog razmišljanja, sa kojim stvarnost nema mnogo zajedničkog. Zato Vrankić upotrebljava mnoštvo tehnika: fotografiju, video, crtani roman ali i slike velikih majstora sa ciljem uzdizanja najjednostavnijeg crteža na razinu tradicionalnog slikarstva. Svojim monumentalnim djelom oduvijek je u potrazi za sasvim novim, vizuelnim iskustvima i saznanjima.

Davor Vrankić je došao u Pariz početkom 1991. godine, nakon studiranja na sarajevskoj pa zagrebačkoj ALU, koju je diplomirao u klasi profesora Ante Kuduza. Dugo je živio u predgradju Grada svjetlosti i nije oklijevao učiti djecu crtati, da bi preživio u francilijanskom, umjetničkom vrtlogu. zahvaljujući volji i vjeri u sebe, uspio je završiti Fakultet d’Arts Plastiques, na Sorbonne/Paris I/ pa nakon prve samostalne izložbe u rodnom Osijeku, krenuo sa šest radova put New Yorka, na početku milenijuma. Posjedovao je cijelu listu osoba što su poznavale galeriste, zainteresirane za umjetnike iz srednje i južne Europe. Međutim, nakon nekoliko dana šetnje po Manhattanu, ukradeno mu je sve pa je djela tražio po obližnjim smetlištma.Dok Vrankić nije znao što činiti, njegov lopov je u Sohou otvorio izložbu s namjerom da sve brzo unovči, znajući da se radi o vrhunskim ostvarenjima. Crteže je zapazio poznati Alberto Mantilla pa ih je zajedno sa Vrankićevim koferom, kupio za 150 dolara. Nije mu dugo trebalo razumjeti kako je umjetnik bio žrtva nevidjenog lopovluka. Slučajno nalazi njegov telefon i ugovaraju susret. Nevjerovatan slučaj je pomogao Davoru Vrankiću započeti brilijantnu, prekooceansku karijeru i prisno prijateljstvo sa čuvenim Mantillom.
Hrvatski umjetnik je uspio izlagati u najpoznatijem muzeju svijeta, posvuda poznatom Moma, u čijem su fundusu trajno smješteni njegovi crteži. Živi na relaciji Paris-New York, a izlaže u Santa Fe, u amsterdamskom muzeju Overholland kao i zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Čuveni kolekcionar Robert S.Lauder je uvrstio Vrankićeva djela u svoje, planetarno, poznate zbirke. Osječanin je često na stranama najpoznatijih američkih revija i specijaliziranih magazina, a o njegovoj nadarenosti stalno pišu i kritičari "New York Times"-a.
Izložba "Drawing Now Paris i Suite", traje do 3. travnja.

Akademija-Art.hr
30.03.2011.