David Maljković ponovno u Beču

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Riječki umjetnik David Maljković u Bečkoj galeriji Thyssen-Bornemisza Art Contemporary

Riječki umjetnik David Maljković, koji je već u srpnju ove godine u Bečkoj galeriji Thyssen-Bornemisza Art Contemporary u sklopu skupne izložbe pod nazivom “Transitory Objects” predstavio nekoliko svojih radova, će od 29. lipnja do 13. kolovoza ove godine ponovno gostovati u Beču. Ovoga puta u sklopu samostalne izložbe pod nazivom "David Maljković. Temporary Projkets" koja će se održati u bečkoj galeriji Keorg Kargl Fine Arts.

Maljković se u svojim instalacijama, video uradcima i kolažima bavi prije svega promjenjivom poviješću svoje zemlje. Konsekvence transformacije društva iz komunističkog u kapitalističko čine podtekst njegove gotovo cjelokupne umjetničke produkcije. Čest motiv njegovih radova su napuštene građevine i monumenti iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koji održavaju nekadašnju nadu u bolju budućnosti, ali istovremeno na temelju svog derutnog stanja svjedoče i o neuspjehu ostvarenja iste.
David Maljković (1973.), jedan je od najprodornijih hrvatskih umjetnika mlađe generacije. Školovao se na amsterdamskoj Rijksakademie van beeldende kunsten te je izlagao na bijenalima u Bukureštu, Bussanu, Istanbulu, Tirani, Pragu, Cetinju i Veneciji.

Akademija-Art.hr
27.06.2011.