Dat će se nova šansa dužnicima koji nisu ušli u predstečajne nagodbe i reprograme ili su im oni raskinuti

Nada Cavlovic Smiljanec

Nada Cavlovic Smiljanec

Je li ovo još jedan pokušaj da država uprihodi nešto dodatnog novca od dužnika?

Poduzetnici koji državi duguju za poreze, a istodobno imaju nenaplaćenih potraživanja od državnih i/li javnih poduzeća, uskoro bi trebali dobiti pravila koja će im omogućiti prebijanje dugova. U pripremi je, naime, pravilnik o prijeboju, najavila je Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave.

Govoreći o promjenama i efektima pojedinih poreznih mjera koje se odnose na gospodarstvo, čelnica Porezne na radnom je ručku u organizaciji Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca najavila i da se priprema treća runda reguliranja reprograma poreznih dugova. Radi se na izmjenama zakona kojima će se poduzećima dužnicima koji nisu ušli u predstečajne nagodbe, a nisu zatražili reprogram ili su im ugovori o reprogramu raskinuti zbog neplaćanja obveza, ponuditi novo rješenje. Kako neslužbeno doznajemo, te se izmjene zakona očekuju do sredine idućeg mjeseca, odnosno prije ljetnog raspuštanja Sabora. Čavlović Smiljanec dosadašnje je rezultate reprograma i naplate poreznog duga istaknula kao značajne, naglašavajući poreznu disciplinu i rješavanje problema likvidnosti kao važnije ciljeve od samog novca za proračun.

Ipak, teško je oteti se dojmu da je treća verzija reprograma još jedan pokušaj da država uprihodi nešto dodatnog novca od dužnika, jer s punjenjem proračuna ove godine škripi. Od dosad zaprimljenih više od 16.500 zahtjeva, za njih 9643 s dugovima u iznosu 4,7 milijardi kuna reprogram je i odobren. U odnosu na ukupne nepodmirene porezne dugove, ali i na svojedobne procjene o izglednosti naplate, to se ne čini zadovoljavajućim. Slično je i s naplatom poreznog duga od fizičkih osoba. Od oko 13.000 zahtjeva dužnika dosad ih je odobreno nešto više od 7500, i to za dug od 472 milijuna kuna. No, rok za predaje tih zahtjeva istječe 5. kolovoza. Novi zakon o PDV-u jedna je od poreznih novosti vezanih uz ulazak u EU, a on će, među ostalim, za tvrtke koje s članicama EU ostvaruju godišnje više od 1,7 milijuna kuna prometa značiti dobivanje tzv. PDV identifikacijskih brojeva. S početkom srpnja poduzetnici će (zbog izmjena pravilnika) plaće moći isplaćivati samo na račun.

Mjere & učinci

Mogućnost oslobađanja poreza na dobit za iznos reinvestirane dobiti pretočene u temeljni kapital poduzetnika smanjile su osnovicu tog poreza za šest milijardi kuna, s efektom od 1,5 milijardi manje tog poreza za proračun, tvrdi čelnica PU.

Fiskalizacija digla promet
Iako su vezano uz fiskalizaciju u Poreznoj upravi dosad uočili i razne doskočice poduzetnika (npr. dupli softveri), porezni nadzor pokazao je da je u četiri mjeseca primjene u trgovini povećan oporezivi promet za 2,5 milijardi kuna, a u ugostiteljstvu za oko pola milijarde kuna. (Foto: PIXSELL, Poslovni.hr)