Darth Vader pozvao Vladu da prijeđe na mračnu stranu

Darth Vader

Darth Vader

Aktivisti Zelene akcije u povodu Dana planeta Zemlje ispred zgrade Vlade održali su prosvjednu akciju na kojoj su upozorili na manjak ambicije na području borbe protiv klimatskih promjena

Zelena akcija zahtijeva od Vlade hitan zaokret u klimatskoj i energetkoj politici te uklanjanje zapreka investicijama u čiste tehnologije. Nadamo se da Hrvatska neće prijeći na tamnu stranu te da će prepoznati potencijal razvoja koji ima na području korištenja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti te broja radnih mjesta koja se ulaganjem u te sektore mogu otvoriti, priopćila je Zelena akcija.

Performansom aktivista Zelene akcije u kojemu je galaktička delegacija na čelu s Darthom Vaderom, filmskim negativcem iz serijala Ratovi zvijezda, došla pozvati Vladu na mračnu stranu, aktivisti su htjeli upozoriti na niz loših poteza i strategija kojima je naša Vlada zaslužila status kandidata za mračnu stranu, navodi Zelena akcija.

Neke od loših odluka ove i prošlih Vlada su, kako ističe, manjak ambicije za rješavanje problema klimatskih promjena, loša energetska politika, manjak ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, loše upravljanje prirodnim resursima i njihovo uništavanje radi kratkoročnog profita, korupcija, manjak vizije i ulaganja u kvalitetnu željezničku infrastrukturu, nesposobnost dugoročnog razmišljanja, opsesija ugljenom i naftom i prakticiranje modela razvoja iz 19. stoljeća.

Dan planeta Zemlje u cijelom svijetu obilježava se 22. travnja kako bi se mobilizirala javna podrška zaštiti okoliša. Zelena akcija obilježava Dan planeta Zemlje od 1997. tako da u hrvatskoj javnosti jača svijest o prioritetnoj okolišnoj temi, a ove godine odlučili su taj dan posvetiti problemu klimatskih promjena u skladu s ovogodišnjom kampanjom mreže Earth Day Network pod nazivom Lica klimatskih promjena. (Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Izvor: HRT)