Danilo Dučak izlaže u Galeriji Zavičajnog muzeja grada Rovinja

danilo ducak

danilo ducak

U petak 18. listopada 2013. u 19 sati predstaviti će se, u Galeriji Zavičajnog muzeja grada Rovinja, svojom samostalnom izložbom naslovljenom “Zidna slika” umjetnik iz Zagreba, Danilo Dučak.

Danilo Dučak se na izložbi predstavlja s likom psa u nadnaravnoj veličini, naslikanom na zidu galerije. Prilikom slikanja umjetnik je izabrao tehniku neuobičajenu za klasičnu umjetnost: bitumen na zidu! Upotrijebljena tehnika najvjerojatnije je izabrana jer slikarski postupak umnogome podsjeća na slikanje uljanim bojama, vještina u kojoj je Dučak majstor. Jedina je razlika u materijalu, neobičnom za klasično slikarstvo. Izabranom tehnikom umjetnik priziva negdašnju, polako umiruću, klasičnu umjetnost koja je istisnuta na rubne dijelove egzistencije. Trijumf slike koja se temelji na mehaničkoj tehnologiji ugrozila je najvažnije sredstvo izražavanja visoke kulture – umjetničku sliku. Tako ugroženu umjetničku sliku Dučak postavlja na zid galerije dajući joj jedan individualni, izvorni zaštitni znak, trenutno prepoznatljiv, pred poplavom ne umjetnosti koja zapljuskuje tradicionalnog umjetnika.

Lik psa u nadnaravnoj veličini ima zasigurno simboličko značenje, jer još iz Homerova vremena psu je, pored uloge čuvara, dodijeljeno i značenje najboljeg i najvjernijeg prijatelja! Prijatelj koji je vjerni čuvar težnji umjetnika za slobodom bilo koje vrste. U Dučakovom naslikanom psu izraz lica prividno pokazuje dvoznačni karakter. Istovremeno ostavlja dojam zvijeri ili nekog opasnog čuvara, životinje s gladijatorskim zadatkom borbe, s druge strane to nije troglavi Kerber, grčki čuvar Hadova podzemlja. Zato je naslikana glava psa, koja nam se prva ukazuje, istovremeno u suprotnosti s veličinom i moći naslikana tijela. Predstavlja nam se jedan dobroćudan, možda i nježan, svakako plemeniti, izraz lica najboljeg vjernog prijatelja. Istovremeno – upravo zbog te dobroćudnosti, plemenitosti i prijateljstva – moćan!

Danilo Dučak rođen je 1953. u Zagrebu. Školu primijenjenih umjetnosti završava godine 1972, kada se upisuje na Akademiju likovnih umjetnosti, koju završava u klasi profesora Reisera godine 1977. Član je ULUPUH-a od godine 1977. Dučak je počeo kao fotograf, radio je u tjedniku Polet koji je prvi promovirao jednaku važnost fotografije i teksta, a 80-ih se počeo baviti ilustracijama. Godine 1988-89, odlazi u Sjedinjene Države (New York), gdje se uglavnom posvećuje izradbi naslovnih stranica knjiga (oko tisuću do sada). Nakon povratka iz New Yorka 2006. živi u radi u Zagrebu i Motovunu, gdje se uz slikarstvo, za koje sam kaže da je njegova prva ljubav, bavi i izradbom animiranih filmova s pomoću računala u 3D-animaciji.