Danica Ramljak: Neka me smijene, ali zakonito


 
 

Ravnateljicu Instituta Ruđera Boškovića Upravno vijeće protuzakonito razriješilo

 
Ravnateljica Instituta Ruđera Boškovića Danica Ramljak uputila je priopćenje u kojemu stoji da ju je Upravno vijeće tog instituta protuzakonito razriješilo te dužnosti pošto mu je odbila dati mandat na raspolaganje.
 
Ramljak navodi kronologiju događaja pa podsjeća da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) imenovalo novo Upravno vijeće 3. veljače ove godine, koje je ubrzo nakon preuzimanja dužnosti zatražilo od nje da mu preda mandat na raspolaganje, što je, kako ističe, odbila jer za takvu odluku ne nalazi razloge.

Nakon toga vijeće ju je razriješilo, a svoju odluku utemeljilo je na dopisu što mu ga je, kako navodi, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poslao 8. ožujka i u kojemu dovodi u pitanje njezine sposobnosti za obnašanje dužnosti ravnateljice. Podsjeća da u tom dopisu ministar Jovanović navodi kako ona nema aktivan znanstveni status u Republici Hrvatskoj, što ona opovrgava i navodi da je taj status stekla još davne 1994., kad je i upisana u Hrvatski registar znanstvenika koji je, dodaje, navodno trebala obnoviti, ali to nije mogla učiniti jer je u tom trenutku bila u SAD-u.

Smatra kako je važno napomenuti da je MZOS propitivao njezin status znanstvenika na temelju dopisa koji je primio od znanstvenika Instituta Ruđera Boškovića koji su, nažalost, kako navodi Ramljak, "uvučeni u financijske nepravilnosti" koje su se u tom institutu događale prije njezina mandata, a protiv kojih "već dulje vodi beskompromisnu borbu".

Također ističe da joj status znanstvenika nije bio potreban za dužnost ravnateljice tog instituta na koju je izabrana na temelju javnog natječaja raspisanog u skladu sa Statutom tog instituta. Ramljak podsjeća da rezultate natječaja nitko nije osporio niti je on ikada poništen.

Navodi da ni Statut ni zakoni ili neki drugi propisi ne utvrđuju da se za ravnatelja tog instituta može imenovati samo osoba koja status znanstvenika dokazuje članstvom u Hrvatskom registru znanstvenika te da se iz SAD-a u Hrvatsku vratila sa statusom docenta elitnog američkog sveučilišta.

Ustvrdila je kako "cijela ova situacija" ne upućuje na demokratsku proceduru utemeljenu na zakonima i općim aktima Instituta Ruđera Boškovića te da je posebice alarmantno to što se događa u vrijeme kad je Hrvatska na pragu ulaska u Europsku uniju, a mobilnost znanstvenika iz drugih zemalja vrlo je važna.

Navodi da je tijekom njezina mandata od svibnja 2009. do danas taj institut ostvario pozitivne rezultate koji se očituju u novim oblicima suradnje sa svjetskim znanstvenim institucijama, pokretanju novih projekata i zamjetnom povećanju kvalitetnih znanstvenih publikacija, a četiri puta povećan je broj europskih te međunarodnih projekata.

Zato je, ističe Ramljak, i dobila potporu većine najuglednijih znanstvenika s tog instituta te hrvatskih i svjetskih znanstvenika. No, tvrdi, "uzrok sadašnje situacije na Institutu Ruđera Boškovića jest razotkrivanje niza financijskih nepravilnosti koje su se događale 2008. te provedba međunarodno utemeljenoga restrukturiranja tog instituta kojemu se opire dio znanstvenika".

Meni situacija pred smjenu nije strana jer sam već bila u sličnoj situaciji kad sam spriječila odlaganje radioaktivnog otpada s IRB-a u središte Zagreba. Ako me vlast želi smijeniti, neka to pokuša učiniti zakonito i pravilno, zaključila je ravnateljica Instituta Ruđera Boškovića Danica Ramljak.

Izvor: hrt.hr

Akademija-Art