Skip to content

Dani hrvatskog filma u Beču


72 sata

Ivana Ćosić, Referentica za odnose s medijima, ComPRess Zagreb, Kontaktni uredi Grada Beča
ivana.cosic@compresspr.hr

Bečko gradsko kino „Stadtkino“ će ove godine u razdoblju od 17. do 19. studenoga ponovno ugostiti već tradicionalne Dane hrvatskog filma u Beču

Riječ je o predstavljanju najvećih dostignuća hrvatske kinematografije proteklih nekoliko godina, poput već svima dobro poznatih dugometražnih filmova „Sedamdeset i dva dana“ Danila Šerbedžije, „Šuma Summarum“ Ivana-Gorana Viteza, „Čovjek ispod stola“ Nevena Hitreca, „Majka asfalta“ Dalibora Matanića, „Kenjac“ Antonia Nuića te filma „Neke druge priče“ koji je nastao u kooperaciji više redatelja.

U depresivnoj hrvatskoj suvremenoj stvarnosti, novi hrvatski film, ima tendenciju iskrenog i neumivenog praćenja šireg raslojavanja sociološkog i psihološkog konteksta, pa tako i svaki od filmova koji će biti prikazani u okviru bečkog festivala s crnim humorom ukazuje na doista teška vremena hrvatskog društva u cjelini. Opipljivi raskol između nemoćnog pojedinca i moćnih birokratskih struktura, prepoznatljiv je motiv koji dominira prilikom snimanja suvremenih hrvatskih filmova. A filmovi, nastali uz minimum financijske institucionalne potpore, iako ponekad „teški za gledanje“, sve više osvajaju pozornost na festivalima diljem svijeta.
Festival je između ostalog realiziran i uz pomoć Gradišćansko-hrvatskog centra iz Beča te Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Gradova Zagreba i Beča.


Majka asfalta

Akademija-Art.hr
17.11.2011.

See also  Beč - Priča o proslavi Dana žena