Skip to content

Danci iznenadili Nizozemce (1:0)

U prvom kolu skupine B Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini Danska je u Harkivu priredila iznenađenje i s 1:0 svladala Nizozemsku. Favorizirana Nizozemska dominirala je tijekom cijelog susreta, stvorila je brojne prilike, ali je pala od jednog ispaljenog metka.

 
Pritisak Nizozemaca, pogodak Danaca
 
Nizozemska je od početka potisnula Dansku u njezinu polovicu terena. Imala je nekoliko poluprilika, a najbolja je bila ona Robina van Persieja iz sedme minute kada je s desetak metara pucao pored vratnice.

U jeku tog pritiska uslijedio je šok za Nizozemce. Igrala se 24. minuta, a Michael Krohn-Dehli je izvrsnim driblingom izbacio trojicu obrambenih igrača i sjajno pogodio kroz noge vrataraMaartena Stekelenburga za vodstvo Danske.

 
Robben pogodio vratnicu
 
Nakon primljenog pogotka, Nizozemci su pojačali pritisak na dansku polovicu. U 36. minuti Arjen Robben pogodio je vratnicu, a u 43. minuti danski vratar Stephan Maigaard Andersen obranio je pokušaj Van Persieja.

Na početku drugog poluvremena dvije prigode za Nizozemsku. U 51. minuti Mark van Bommel u padu puca s vrha šesnaesterca, a Andersen vršcima prstiju spašava mrežu. Minutu poslije udaracIbrahima Afellaya prolazi tik uz vratnicu.

Potom u 63. minuti Robben glavom puca pored vratnice, a posljednju veliku priliku imao je Klaas-Jan Huntelaar u 74. minuti kada je sam izašao pred vratara Andersena, koji još jednom izvrsno brani.

Kod Danske najopasniji je bio strijelac pobjedničkog pogotka Krohn-Dehli, koji je dva puta udarcima s vrha šesnaesterca ozbiljno protegnuo vratara Stekelenburga.

 
Nizozemci tražili kazneni udarac
 
Minutu prije završetka utakmice nizozemski su igrači tražili kazneni udarac nakon što je Lars Christian Jacobsen u svojem šesnaestercu rukom odnio loptu Huntelaaru, ali je slovenski sudacDamir Skomina samo odmahnuo rukom.

Oranje si je tako zakomplicirala put prema četvrtfinalu, jer će se morati vaditi protiv Portugala i Njemačke.

U drugom susretu u ovoj skupini Njemačka je pobijedila Portugal 1:0.

Statistika utakmice:

STRIJELAC: 0:1 Krohn-Dehli (24).
SUDAC: Damir Skomina (Slovenija).
STADION: Harkiv, Stadion Metalista.
GLEDATELJA: 35.000

NIZOZEMSKA: Stekelenburg, Van der Wiel (Kuyt, 85), Heitinga, Vlaar, Willems, Van Bommel, N. de Jong (Van der Vaart, 71), Robben, Sneijder, Afellay (Huntelaar, 71), Van Persie.
DANSKA: Andersen, Kjaer, Jacobsen, Agger, Poulsen, Kvist, Zimling, Krohn-Dehli, Eriksen (Schoene, 74), Rommedahl (Mikkelsen, 84), Bendtner.

Ljestvica skupine B:

1. Danska 1 1 0 0 1-0 3
1. Njemačka 1 1 0 0 1-0 3
3. Nizozemska 1 0 0 1 0-1 0
3. Portugal 1 0 0 1 0-1 0

Izvor HRT

Akademija-Art