Skip to content

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

vukovar sjecanje

Osamnaesti je studenoga – dan kad se sjećamo žrtve Vukovara za slobodu i neovisnost Hrvatske. Prvi put, nakon događaja koji su bili posebno burni u protekla dva i pol mjeseca zbog pokušaja uvođenja dvojezičnosti u taj grad, Kolona sjećanja neće, ako je suditi prema najavama, biti jedinstvena

Središnji program obilježavanja 22. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskome ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine počet će u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice komemorativnim programom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”. Sudionici obilježavanja potom će se u Koloni sjećanja uputiti ulicama grada do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. U koloni će biti, među ostalima, predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko.

Molitvu za poginule i nestale u agresiji na Vukovar predvodit će nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić, koji će na groblju predvoditi i misu zadušnicu za sve poginule branitelje i civile toga grada. U spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991., niz Dunav kod Dvorca Eltz u okviru projekta Željka Kovačića “Svjetlosna rijeka sjećanja” pustit će se nekoliko stotina upaljenih lampiona.

U Vukovar stiže i Ante Gotovina sa svojim suborcima, generalima Mladenom Markačem i Ivanom Čermakom.

Svoj dolazak najavila je i delegacija Srpskog narodnog vijeća, predvođena Miloradom Pupovcem, koja će položiti vijence za sve vukovarske žrtve.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskom Vukovara Tomislav Josić jučer je istaknuo kako će se danas pokazati jasna razlika između vukovarske i nevukovarske Hrvatske, a prva razlika uočit će se na samome početku obilježavanja Dana sjećanja kada će ‘vukovarska Hrvatska’ ostati izvan kruga bolnice.

Pozvao je sve koji sutra dolaze u Vukovar da ponesu lampione kako bi njima odali počast vukovarskim žrtvama te obavezno ostanu na misi za poginule, pogubljene, nestale i umrle koja će se služiti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Sve koji sutra dolaze u Vukovar zamolio bih za mir, tišinu, dostojanstvo, budimo jedinstveni jer idemo se pokloniti onima koji su bolji od nas, rekao je Josić. Iz Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara poručili su da sutra političke elite ne smiju biti u prvome planu.

Za žrtve Vukovara, koji su na današnji dan 1991. godine okupirale tzv. JNA i paravojne postrojbe, gore svijeće na svim mjestima stradanja u tom gradu. Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice te molitvom koju su kod spomen obilježja u bolnici predvodili mladi grada Vukovara i fra Robert Ćibarić iz Župe sv. Filipa i Jakova, brojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su sinoć počast žrtvama velikosrpske agresije na Vukovar 1991. godine.

Počelo obilježavanje 22. obljetnice stradanja Škabrnje

Diljem naše zemlje zapaljene su svijeće u spomen na 22. obljetnicu stradanja Vukovara. Duž cijele zagrebačke Ulice grada Vukovara zapaljene svijeće, kao i na platou kod Hrvatske bratske zajednice u obliku križa i imena grada heroja, a održan je prigodni komemorativni program uz jedinstvenu poruku Zapamtite Vukovar!

Iz Vukovara je u Zagreb stiglo i svjetlo mira koje je u lampašu položeno na vrhu stupa usred križa formiranog svijećama, koje su zapalili učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i podigli transparent s porukom I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar! prema stihu iz pjesme Vladmira Kočiša Zeca koji ju je i otpjevao okupljenima. Pridružili su im se brojni građani paleći svijeće, odavanjem počasti minutom šutnje, uz zvuke mirozova te u molitvi.

Stradanja Vukovara prisjetili su se i građani Osijeka, Splita i mnogih drugih gradova diljem lijepe naše.