Dan sjećanja na žrtvu Vukovara: Stotine lampiona osvijetlilo Dunav

hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991., niz Dunav kod Dvorca Eltz večeras je u okviru projekta Željka Kovačića "Svjetlosna rijeka sjećanja" pušteno stotine upaljenih lampiona

Brojni građani Vukovara koji su bili nazočni tom događaju održanom u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 21. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, a koji se održava pod geslom "Vukovar – ime sveto", prisjetili su se branitelja i civila Vukovara, čija je sudbina još uvijek nepoznata.
Po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada poginule su 1624 osobe, a ranjeno ih je više od 2500. U srpske koncetracijske logore odvedeno je oko pet tisuća zarobljenih branitelja i civila, a iz grada prognano oko 22 tisuće Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata s područja Vukovarsko-srijemske županije još je 436 hrvatskih branitelja i civila od kojih se većini svaki trag gubi upravo u ratnom Vukovaru 1991.
Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nazočili su predsjednici Republike Ivo Josipović, Sabora Josip Leko i Vlade Zoran Milanović, brojni ministri u Vladi, saborski zastupnici, crkveni dostojanstvenici predvođeni apostolskim nuncijem u Hrvatskoj Alessandrom D’Erricom i đakovačkim i osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, general Mladen Markač koji se prije dva dana vratio u Hrvatsku nakon oslobađajuće presude Haškog suda te čelnici političkih stranaka.
Sudionici oblježavanja prošli su u tradicionalnoj Koloni sjećanja gradskim ulicama od vukovarske bolnice, u kojoj je održan prigodan komemorativni program, do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, na kojem su državna i druga izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće. Misu zadušnicu na groblju je predvodio nuncij Alessandro D’Errico.
U koloni sjećanja nalazilo se više od 50.000 građana i domoljuba pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, što je gotovo dvostruko više od broja stanovnika Vukovara kojih je, prema prvim rezultatima popisa stanovništva iz 2011., nešto više od 28.000.
Hrvatski državni sabor donio je 1999. Odluku o proglašenju 18. studenog Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., kojom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane Vukovara.
Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. vukovarsku brigadu.
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nastavlja se sutra odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskih braniteljima i civilima u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovu naselju.
Foto: Goran Jakuš
Izvor:Hina