Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba

zrinjevac

zrinjevac

Ispred Paviljona na Zrinjevcu predstavilo se 18 nacionalnih manjina narodnim pjesmama i plesovima folklornih društava te autohtonim jelima i pićima nacionalnih kuhinja

Na toj kulturnoj manifestaciji, koja je izazvala zanimanje većeg broja građana, sudjeluje albanska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, romska, slovenska, srpska, bugarska, njemačka, poljska, rusinska, ruska, slovačka, talijanska, ukrajinska i židovska nacionalna manjina.

“U programu za ovu godinu kao Koordionacija vijeća i predstavnika manjina Grada Zagreba zacrtali smo prezentaciju manjina Zagrepčanima kao smisao o otvorenosti naše manjine, prezentaciju kulturne djelatnosti svih manjinskih udruga u Zagrebu”, rekao je na otvaranju predsjednik Koordionacije vijeća i predstavnika manjina Grada Zagreba Zoltan Balaž-Piri.

Dodao je kako je u sklopu tog programa koji je krenuo početkom godine prezentacijom jezične raznolikosti u Klubu književnika na Trgu bana Jelačića, i ova današnja prezentacija. Izrazio je i nadu da će u programu na Zrinjevcu uspjeti prezentirati barem dio onoga što nacionalne manjine i njihove udruge rade u Zagrebu.

U ime zagrebačkog gradonačelnika, okupljene je pozdravila voditeljica Službe za promicanje ljudskih prava, ravnopravnosti spolova, odnosa s nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama i razvoj civilnog društva Elizabeta Knorr. Istaknula je kako je Grad Zagreb koji je zajedno s Koordinacijom organizirao događaj, “odavno prepoznao važnost nacionalnih manjina i zbog toga na sve moguće načine podupire očuvanje njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta”. (Radio.hrt.hr/radio-sljeme)