Dan gnjeva u Europi: 34 osobe ozlijeđene, 62 privedene

Najmanje 62 osobe privedene su do 11 sati, a 34 su ozlijeđene u Španjolskoj koja se kao i susjedni Portugal općim štrajkom uključila u europski dan prosvjeda protiv oštrih mjera štednje što najteže pogađaju jug kontinenta
 
Općem štrajku u Španjolskoj što su ga za 14. studenoga sazvala dva najveća sindikata UGT i CCOO protivsamoubilačke politike Mariana Rajoya, odazvalo se između 82 i 90 posto radnika, tvrde sindikati, no podaci o potrošnji energije govore o znatno manjem broju. 
 
Industrija je stala. Štrajkaju radnici metalne, kemijske, automobilske industrije i građevinarstva, a javni prijevoz osigurava minimum usluga. Od zadnjeg štrajka 29. ožujka, prosvjedi se nižu u toj zemlji protiv vladine politike štednje koja planira tako uštedjeti 150 milijarda eura do 2014., a te mjere duboko pogađaju najsiromašnije.
 
U susjednom Portugalu koji je lani prihvatio zajam Europske unije u visini od 78 milijarda eura, ulice su mirnije no javno ogorčenje vladinim mjerama štednje raste i prijeti potkopati politiku koju vodi premijer Pedro Passos Coelho. Njegova vlada desnog centra morala je odustati od planiranog dodatnog opterećenja plaća, ali je zato povećala druge poreze.
 
Mjere portugalskog premijera pozdravila je ovaj tjedan njemačka kancelarka Angela Merkel za posjeta Lisabonu gdje su je Portugalci dočekali prosvjedima jer kao i većina članica južnog dijela Europske unije Njemačku označavaju najvećim krivcem za nametnutu im štednju.
 
Najveći talijanski sindikat CGIL također je pozvao radništvo na četverosatni prosvjedni prekid rada te se očekuju poremećaji u prometu. Najavljeni su prosvjedni marševi studenata i učitelja. Agencija AFP prenosi da je tisuću osoba sudjelovalo u povorci u središtu Rima, a u industrijskim centrima Torinu i Milanu prosvjedovale su tisuće ljudi.
 
U Grčkoj vodeći sindikati zaposlenih u javnom i privatnom sektoru organiziraju trosatni prekid rada u Ateni gdje policija očekuje prosvjed 10.000 ljudi.
 
Prosvjedi su najavljeni u Francuskoj te Njemačkoj gdje je predsjednik Njemačke konfederacije sindikata (DGB)Michael Sommer upozorio na opasnost politike štednje u zemljama europskog juga. U Grčkoj, Španjolskoj, Portugalu, štedi se na leđima naroda. Gospodarskom politikom te se zemlje uništavaju i zbog toga se javlja takav otpor, takva pobuna, kaže Sommer.