Skip to content

Čuvar iz Auschwitza skriva se kod nas, štiti ga ‘Lex Perković’

Auschwitz-Birkenau

Njemački središnji ured za lov na naciste iz Ludwigsburga objavio je da traži još 37 zločinaca iz Drugog svjetskog rata, od kojih se jedan nalazi u Hrvatskoj, piše Jutarnji list

Ni nakon gotovo 70 godina Nijemci ne prestaju tražiti zločince od kojih su neki bili među zapovjednicima najzloglasnijih koncentracijskih logora poput Auschwitza. Uz 30 osumnjičenih koji žive u Njemačkoj ured je identificirao i sedam navodnih zločinaca u Hrvatskoj, Austriji, Brazilu, Americi, Poljskoj, Argentini i Izraelu.

Svi okrivljeni terete se da su pomagali u ubojstvima u zloglasnom logoru u kojem su radili kao čuvari. Najstariji osumnjičeni ima 97, a najmlađi 87 godina. “Mi smo u stalnoj utrci s vremenom”, kazali su njemački lovci na naciste.

Još se ne zna identitet bivšeg čuvara koji je Hrvatskoj, a postoji mogućnost da se za njim raspiše Europski uhidbeni nalog. Međutim, dok je u Hrvatskoj na snazi takozvani Lex Perković ne možemo ga izručiti jer je zločin, naravno, počinjen prije 2002. godine, ističe Jutarnji.

See also  Predsjednik Josipović: Doći će vjerojatno i to vrijeme