Cut-ups, Cut-ins, Cut-outs u bečkoj Kunsthalle

Bečka izložbeni prostor Kunsthalle će od 15. lipnja do 21. listopada ove godine predstaviti izložbu posvećenu Williamu S. Burroughsu, ikoni američke beat generation koji je javnost fascinirao prije svega svojim imidžom ekscesivnog, o drogama ovisnog književnika koji je u okviru jedne vrlo bizarne Wilhelm Tell izvedbe slučajno ubio svoju suprugu
 
Bio je cijenjen kao revolucionar i homoseksualni intelektualac, no isto tako i kritiziran zbog svoje ljubavi prema vatrenom oružju. Burroughs je poznat i po svojoj „cut up“ metodi kod koje se tekstualni fragmenti intuitivno spajaju u otvorene, asocijativne strukture, kako bi se proširile jezične granice i opisalo ljudsko stanje svijesti. Vizionarski književnik je već 1970. govorio o „elektronskoj revoluciji“, a imao je snažan utjecaj i na subkulturne skupine ako što  je acid i punk scena.

Na temelju umjetnikovih legendarnih shotgun slika i cut-ups izraženih različitim medijima kao što su tekstualni kolaži, fotomontaže i eksperimenti sa zvučnim vrpcama izložba nudi uvid u crossover  karakter cjelokupnog stvaralaštva Williama S. Burroughsa koje je imalo veliki utjecaj na današnju masovnu kulturu te se može promatrati i kao svojevrsni portret velikog književnika.

Ivana Ćosić

Akademija-Art