Croatian Theatre Showcase 2013. / Predstava “Jalova” ove nedjelje u Teatru&TD!

jalova Foto by Miroslav Cukovic

jalova Foto by Miroslav Cukovic

Predstava „Jalova”, autorice i redateljice Magdalene Lupi Alvir , održat će se ove nedjelje, 1. prosinca u MM centru (Savska 25) u sklopu Croatian Theatre Showcase 2013. Početak je u 20 sati.

Suočavajući se s istinama koje su i bolne i osobne, no i društvene i javne, Jalova je i pokušaj doživljavanja jednog posve drugačijeg zajedništva, propitivanja stvarnih granica ljubavi, iskušenja, strahova, nadanja, no i duhovitih komentara na vlastiti položaj ne(moćnog) subjekta koji pokušava ispitati granice ne(mogućeg). Pokušaj je to da se sa distance sagleda i upozori na problem o kojem se dosada u teatru jednostavno – nije govorilo.

Predstava je inicijalno nastala kao reakcija na sporni, sada već bivši zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Republici Hrvatskoj i sverastući problem neplodnosti, radi kojega je u posljednje tri godine veliki broj hrvatskih parova odlazilo u Maribor, grad u kojemu postoji cijenjena klinika za potpomognutu oplodnju u kojoj svi oni nastoje ostvariti svoje roditeljstvo.

Izvedba Jalove kreće se na granici kazališnog, performativnog i dokumentarnog, a jalovost se problematizira kroz niz tema među kojima su koncept ženskosti, majčinstvo, pitanje roda općenito ili nemogućnosti začeća konkretno, ali i u svjetlu šireg društveno-političkog konteksta.

jalova Foto by Selma Banich

Autorica teksta i redateljica: Magdalena Lupi Alvir

Izvođači: Daria Lorenci Flatz, Marin Alvir

Suradnica za scenski pokret: Selma Banich

Skladatelj: Marin Alvir

Oblikovateljica svjetla: Lara Badurina

Producenti: Matjaž Latin, Slavko Škvorc, Edvin Liverić

Jalova« je nastala kao dio programa Europske prijestolnice kulture Maribor 2012.

Koprodukcija: TRAFIK, Rijeka

Produkcija: KUD Borza, Maribor