Crkva u Hrvatskoj u perspektivi europskoga društva

"Crkva u Hrvatskoj u perspektivi europskoga društva" – tema je 52. teološko-pastoralnog tjedna (TPT) koji je u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu započeo u utorak 24. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati u Zagrebu

U nazočnosti oko 700 svećenika dobrodošlicu je svima nazočnima uime Povjerenstva za organizaciju TPT-a izrazio dr. Anto Barišić, profesor KBF-a u Zagrebu, a zaziv Duha Svetoga molitvom je zaključio veliki kancelar KBF-a, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
U uvodnoj riječi kardinal Josip Bozanić je istaknuo da ovaj Tjedan na poseban način očituje katoličko zajedništvo biskupa, prezbitera, đakona, redovnika, redovnica i Kristovih vjernika laika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srijema, Bačke i Boke kotorske. Kardinal Bozanić svim je sudionicima skupa zaželio blagoslovljen rad u promišljanju o hodu i ulozi Crkve u hrvatskom narodu.
Sudionike i sam skup potom su biranim riječima pozdravili predsjednik BKBiH-a kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u RH nadbiskup Mario Roberto Cassari, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Aleksa Bjeliš, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a pročitan je brzojav dr. Željka Jovanovića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta. Sa skupa je po običaju upućen pozdrav svetome ocu Benediktu XVI. u brzojavu koji je također pročitan nazočnima.
Dekan KBF-a mons. prof. dr. Josip Oslić, pozdravivši nazočne uglednike i sve sudionike Tjedna, rekao je da se nakon nedjeljnog referenduma za ulazak Hrvatske u Europsku Uniju i za Crkvu u Hrvatskoj otvara jedna nova stranica naše nacionalne povijesti pa se s pravom postavljaju dva važna pitanja: koja će biti uloga Crkve u novonastaloj situaciji te hoće li Crkva, kakva je sada, imati snage i sve potrebne potencijale da odgovori na izazove vremena koji će se artikulirati na razini sveprisutnih sekularizacijskih i globalizacijskih procesa, koji su zapravo postali sastavni dio suvremene europske stvarnosti.
"Crkva i u novonastaloj situaciji ostaje uvijek vjerna svojem temeljnom poslanju, koje je kroz stoljeća njegovala i koje će dalje nastojati graditi u budućnosti. To poslanje sastoji se u naviještanju Isusove spasiteljske i oslobađajuće poruke koja je upućena svim narodima svijeta… Koliko god da smo jedni od drugih različiti kulturološki i civilizacijski, svi smo zapravo upućeni na Isusa Krista kao jedinstveni temelj koji sve nosi i drži. Sva naša različitost i sva naša posebnost zapravo bi trebale pridonositi bogatstvu europske kulture u kojoj se kršćanstvo zrcali kao trajna baština koja nas sve obvezuje", rekao je uz ostalo dekan mons. Oslić i otvorio Tjedan.
Prvo predavanje, »Doprinos Crkve europskom zajedništvu i identitetu«, održao je kardinal Bozanić, a u podne je predvodio i euharistijsko slavlje. U utorak poslijepodne dr. Mile Babić govorit će o teološkom pogledu na Europu, a dr. Josip Grbac održat će izlaganje pod naslovom »(Ne)ugroženost hrvatskih kršćanskih – crkvenih korijena u EU?« (tv, gk)
Izvor: Glas koncila

Akademja-Art.hr