Skip to content

Čović: Umjesto reforme – ukinuti Federaciju BiH

dragan-covic

Umjesto rasprava o tome kako reformirati Federaciju Bosne i Hercegovine bolje bi bilo ukinuti taj entitet, ustvrdio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović za sarajevski Dnevni avaz

Spremni smo reorganizirati FBiH, ali taj proces mora osigurati i njezino funkcioniranje, ali i elemente ustavne ravnopravnosti. Jedan od puteva, ne i uvjet, jest ukidanje Federacije, kazao je Dragan Čović.

Čović je to izjavio u povodu prijedloga za reformu Federacije što ga je izradio stručni tim koji je djelovao pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva u BiH. Taj je tim donio 188 preporuka o reformama koje je potrebno provesti.

Zamisao je i da se nakon provedene rasprave sve to obavi do kraja ove godine usvajanjem odgovarajućih amandmana na entitetski ustav.

Čović: Preustroj Federacije vodi nestanku Hrvata!

Čović je istaknuo kako u HDZ BiH vjeruju da je umjesto o transformaciji bolje razgovarati o rasformiranju FBiH. Ona bi pritom bila zamijenjena kantonima ili regijama, u biti zajednicama općina, koje bi funkcionirale kao multietničke tvorevine.

Hajdemo napraviti tri ili četiri kantona umjesto sadašnjih deset, ali da u tom ukidanju vodimo računa da ono što će nastati, kantoni ili regije, bude i multietnično, ali i da vodi računa o nacionalnim elementima te da ni na koji način ne ugrožava put BiH ka Europskoj uniji, kazao je Čović.

Potvrdio je ipak kako HDZ BiH ostaje otvorena za razgovore o svim mogućnostima.