Coningovi radnici mjesecima bez plaće – DORH-u prijavili upravu


Postupak mirenja uprave i zaposlenih u Coningu nije uspio. Stotinjak zaposlenika Congame, Coning ecogradnje i Coneca danas se pridružilo štrajku koji je prošlog četvrtka započelo dvadesetak radnika varaždinskog Coninga d.d., saznaje se od sindikalnog povjerenik radnika Srećka Vidačeka.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno isplate svih zaostalih plaća, ističu iz štrajkaškog odbora. Proširili su zahtjeve pa traže uvid u dokumentaciju vezano uz predstečajnu nagodbu, koju su radili vanjski konzultanti, a u kojoj je nužno razraditi petogodišnji plan te strategiju sanacije i razvoja društva.

Članovi štrajkaškog odbora izrazili su sumnju u uspješnost otvaranje predstečajne nagodbe. Jedino rješenje vide u stečaju, koji bi im, prema njihovu mišljenju, omogućio naplatu barem dijela potraživanja.

Coning je podnio zahtjev za predstečajnu nagodbu, a Fina je 17. siječnja objavila odluku kojom je tvrtki dala rok od 45 dana da upotpuni dokumentaciju. Nakon toga donijet će konačnu odluku o pokretanju predstečajne nagodbe.

Štrajkaški odbor u priopćenju upozorava na mobing, koji se, kako tvrdi, provodi nad djelatnicima koji upozoravaju na nepravilnosti u poslovanju, te na prijetnje otkazima tim djelatnicima. Radnici su upozorili Državno odvjetništvo na netransparentno poslovanje. 

Sindikalni povjerenik radnika Srećko Vidaček potvrdio je da je i službeno poslana prijava DORH-u protiv članova uprava i nadzornih odbora tih tvrtki, a razlozi su netransparentnost u poslovanju, neisplata plaća i neuplaćivanje doprinosa. Iz štrajkaškog odbora potvrđeno je da je u Coningu inspekcija Porezne uprave.

Posljednja plaća radnicima Coninga d.d. isplaćena je za lipanj prošle godine pa 20-ak zaposlenika te varaždinske tvrtke od prošloga četvrtka štrajka. Osim zaostalih plaća, Coning im duguje i naknadu za prijevoz, dnevnice te terenski dodatak. Također, porez i doprinose tvrtka im ne plaća godinama.

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Izvor: HRT