Conexu uvjetna godina zatvora

Više od pet godina nakon urušavanja dijela Kupske ulice u Zagrebu uvjetnom kaznom od godinu dana kažnjen je glavni projektant tvrtke Conex Davorin Lovrenčić, dok su ostali optuženici, među kojima su i dvije tvrtke, oslobođeni optužbe
Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Tomislava Juriše, Lovrenčiću je dosudilo uvjetnu kaznu jer je prilikom projektiranja HEP-ove poslovne zgrade s podzemnom garažom postupio protivno propisima i prouzročio štetu od 2,7 milijuna kuna. No, unatoč velikoj šteti glavni projektant Conexa u zatvor neće ići ako u iduće tri godine ne ponovi kazneno djelo. 

Lovrenčić je kažnjen jer nije ugradio dva reda tzv. zaštitnih sidara za potrebe novogradnje kao i kršenja Zakona o gradnji. Postane li presuda pravomoćna Lovrenčić će morati snositi i troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 10.000 kuna, dok će njegova tvrtka Conex morati platiti 50.000 kuna. 

Svi ostali optuženici, inženjerka Tehnike Marija Perić, Conexov voditelj radova Gabrijel Kostanjevečki i nadzorni inženjer Tonči Glavinić te poduzeća Tehnika i Interkonzalting oslobođeni su optužbi iz koje su od početka postupka izdvojeni glavni projektant Nenad Bach, revident projekta Antun Szavitz-Nossan, nadzorni inženjerZoran Petanjek, direktor Interkonzaltinga Hari Vladović Relje i inženjer Građevinskog fakulteta Meho Saša Kovačević. 

Lovrenčićevoj uvjetnoj kazni pogodovali su ranija neosuđivanost, poslovni ugled te činjenica da krivnju nije pokušao prebaciti na druge, stoji u obrazloženju nepravomoćne presude. Sud je utvrdio i da Lovrenčić nije postupao sa svjesnom namjerom, zaključivši da se radilo o nehatu, odnosno pogrešnoj procijeni stanja. 

Do urušavanje istočnog dijela Kupske ulice u širem središtu Zagreba, uz upravnu zgradu HEP-a na Vukovarskoj ulici, došlo je 23. rujna 2007. Tada je iz svojih domova evakuirano 49 stanara čija se ulica urušila uslijed prodiranja vode i nagle erozije tla.

Foto: Pixsell
Izvor: HRT