CO bez natječaja stanicu za vozila kupila za čak 13,5 milijuna kn

Policija istražuje Croatiju osiguranje zbog kupnje zemljišta i stanice za tehnički pregled u gospodarskoj zoni u Sinju 2010. godine za 13,5 milijuna

 
Osim nje pod povećalom su i ostale stanice CO-a, ali i još neka osiguravajuća društva i stanice za pregled vozila koja su ti osiguravatelji kupovali.

Stanica još bez dozvole
Policija sumnja da su i zemljište i stanica, koje je CO u Sinju kupila od Dragana Labrovića, vlasnika tvrtke Hazarder, preplaćeni. Tri tisuće i šesto kvadrata zemljišta CO je platila 4,25 milijuna kuna, a 566 kvadrata stanice za tehnički pregled 9,25 milijuna kuna. Ispada da je zemljište po kvadratu plaćeno 155 eura, iako je postojala procjena za Autopoduzeće Sinj kojem bi zemljište bilo prodano za 110 eura, a istodobno je i Grad Sinj, prema našim informacijama, imao zemljište koje je mogao prodati za pet eura po kvadratu. Naši izvori tvrde da su u to vrijeme, dakle 2010. godine, realne cijene zemljišta za gradnju stanica za tehnički pregled bile 30 do 40 eura.
Izvori iz CO-a kažu da je ta tvrtka i veće stanice za tehnički pregled, npr. one od 900 kvadrata, plaćala po cijeni od četiri do pet milijuna kuna, dakle dvostruko jeftinije. Problem je u tome što Croatia osiguranje za kupnju tog zemljišta i stanice nije raspisala javni natječaj na kojem bi zasigurno postigla nižu cijenu, nego je cijeli projekt izravno dogovoren i kupljen od Labrovića.Iako je sagrađena ta stanica ni dan danas ne radi jer MUP nije izdao dozvolu za rad upravo zbog sumnji u malverzacije. Nevjerojatno jest to što su prije mjesec i pol dana tajne službe navodno uhvatile telefonski razgovor dotičnog Labrovića i jednog nogometnog menadžera u kojem Labrović kaže da je spreman sa 150.000 eura potplatiti ministra policije Ranka Ostojića kako bi stanica dobila potrebnu dozvolu!?
Ministar Ostojić na to je tek odgovorio da "budemo sigurno da je njemu netko nudio mito da ne bi više bio na slobodi".
Punomoć bivše uprave, dakle Zdravka Zrinušića i Silvane Ivančić, da obavi tu kupoprodaju imao je Bernard Mršo, tada šef nabave u CO-u, a sada predsjednik uprave Croatije tehničkih pregleda. Jučer ga je policija pozvala na obavijesni razgovor, a kriminalistička istraga pokrenuta je na zahtjev DORH-a koji je pak, prema našim informacijama, zaprimio kaznenu prijavu od Mate Jujnovića, vlasnika Prometa Makarska. Zašto je CO odlučila kupiti zemljište i stanicu, koja ni dan-danas od MUP-a nije dobila dozvolu za rad, po većim cijenama od Labrovića, prema našim izvorima, mogla bi se kriti u tome što Labrovićnavodno ima kuma u zagrebačkoj policiji, a Mršo se pri sklapanju tog posla navodno pozivao na ljude iz bivšeg vrha MUP-a. Jujnović, koji je podigao kaznenu prijavu, nije želio ništa komentirati, a on je pak vlasnik stanice za tehnički pregled u Sinju koja svojim kapacitetima više nije zadovoljavala potrebe MUP-a, a budući da jenije uspio proširiti, MUP je raspisao natječaj za novu stanicu na koji se javio CO.

Uloga Marija Zubovića
Mršo je, navodno, u više slučajeva prekoračio svoje ovlasti, a njegov politički zaštitnik, priča se, bio je Mario Zubovićiz HDZ-a. Naši izvori kažu da je Mršo nakon obavljenog posla sa zemljištem i stanicom u Sinju, nagrađen mjestom predsjednika uprave u Croatiji tehničkim pregledima. Tijekom 2010. godine, kada je sklapao posao s Labrovićem, Mršo je, tvrdi naš izvor, 11 puta bio u Sinju. Policija je od CO-a zatražila svu dokumentaciju o tom poslu. Dragan Labrović pak tvrdi da kod njega istražitelji nisu bili.
– Volio bih im pokazati dokumentaciju zato jer je svečisto! Ugovor između Hazardera i CO-a imao je klauzulu da stupa na snagu pobijedi li CO na natječaju za gradnju stanice. MUP je raspisao natječaj 2010., CO je dao najbolju ponudu – kaže Labrović.


Foto: Tino Jurić/PIXSELL
Izvor: VLM