Clinton će rasvijetliti sigurnosne okolnosti u Bengaziju

Američka državna tajnica Hillary Clinton obvezala se u utorak da će rasvijetliti sigurnosne okolnosti vezane uz konzulat u Bengaziju prije napada od 11. rujna, kao odgovor republikanskim zastupnicima koji su ocijenili nedovoljnom zaštitu te konzularne misije

U pismu objavljenom u utorak, republikanski kongresnik iz Kalifornije Darell Issa kazao je da su "brojni dužnosnici savezne vlade potvrdili kako je američko diplomatsko predstavništvo u Libiji više puta tražilo pojačanu sigurnost u Bengaziju, prije napada od 11. rujna".
"No, Washington nije pristao na taj zahtjev za dodatnim sredstvima", kazao je sa žaljenjem kongresnik koji je sazvao saslušanje u Predstavničkom domu za 10. listopada.
Clinton je odgovorila već u utorak pismom koje je State Department odaslao tisku kako bi uvjerila Kongres da će njezina administracija s njime "surađivati".
"Svi želimo isti rezultat: potpune i precizne podatke o onome što se dogodilo te kako izbjeći da se to ponovno dogodi", napisala je državna tajnica.
Clinton je prije desetak dana oformila vladino povjerenstvo koje treba razmotriti sigurnosne mjere na snazi u diplomatskom predstavništvu u Bengaziju u trenutku događaja kao i obavijesti o stanju terorističke prijetnje.
Povjerenstvo "počinje radom ovog tjedna i zaduženo je odrediti jesu li naši postupci i naši sustavi zaštite bili odgovarajući i pravilno primijenjeni te koja je pouka koja se iz tog može izvući za naše djelovanje u svijetu", objasnila je šefica američke diplomacije.
U napadu na konzulat u Bengaziju 11. rujna, tijekom prosvjeda zbog protuislamskog filma "Nevinost muslimana", ubijen je američki veleposlanik u Libiji Chris Stevens i tri američka agenta iz osiguranja.

Foto: Telegraph.co.uk