Cijene divljaju: U Zagrebu i Rijeci kilogram teletine 105 kuna!

Može ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pričati što hoće, ali kad nečega nema cijene rastu. Sad samo zamislite koliko će još rasti idućih mjeseci, ako je voće i povrće i u vrijeme berbe na tržnicama skuplje 60 do 70 posto

 
Samo smo jabuka očekivali berbu 100.000 tona, a neće ih biti ni 15 tisuća tona. Na tržištu nam trenutačno podvaljuju lanjske jabuke sumnjive kvalitete, koje su Austrijanci, da ih ne unište, u bescijenje dali našim trgovcima, dok je u čitavoj EU, Rusiji ili sjevernoafričkim zemljama uzbuna jer hrane, pa ni jabuka, neće biti dovoljno – upozorava voćar Frane Ivković.
Jakovina nije zabrinut
Ivković, koji je jedan od naših najvećih proizvođača jabuka, zgranut je nerazumijevanjem resornog ministra koji opetovano ponavlja da situacija s cijenama uopće nije zabrinjavajuća kako se to zlurado plasira u javnosti. Dapače, govori o reformskim zahvatima kojima će se donekle stabilizirati tržište, no ono je, tvrde i potrošači i proizvođači, već sada doslovce pošandrcalo. Unatoč tvrdnjama ministra Jakovine da su cijene samo u “blagom porastu”, hrvatski potrošači ovih dana masno plaćaju voće, povrće, meso…
Suša i travanjski mraz cijene su realno poskupjeli 20 do 50%, ovisno o kulturi. Baš Tržišno-informacijski centar resornog ministarstva izvještava kako je, primjerice, u kolovozu u odnosu na isti mjesec 2011. rajčica u veleprodaji poskupjela 48,28%, paprika babura 16,99%, krastavci 29,25%, mladi luk 56,89%, zeleni kupus 76,61%, blitva 16,82%, kelj 41,53%, cvjetača 57,58%, lubenice 49,70%, limun 31,51%, nektarine 17%… U maloprodaji u odnosu na veleprodaju neke se cijene pak množe i s više od 100%. Šareni grah koji je lani stajao 20 kuna, sada je 50, dok se rajčice, koje su se na zagrebačkim i inim tržnicama lani u ovo vrijeme mogle naći i za 2 kn, sada prodaju za 8 do 10 kn, pokazala je inspekcija Večernjakovih novinara. – Cijene svakodnevno rastu. Prije sam na tržnici u prosjeku trošila 80 kuna, a sad 130 – kaže Karlovčanka Jasna Zidar.
 
Prekupci kolo vode
No, Zoran Kovač, proizvođač povrća i predsjednik odbora za povrćarstvo HPK, kaže kako nisu proizvođači zaslužni za to, koliko država koja na tržnicama i veletržnicama potiče sivu ekonomiju. Od veletrgovaca uopće ne ubire PDV, dok na malim tržnicama čak 90% trgovaca nisu proizvođači nego prekupci koji nemaju ni pola hektara zemlje. Salatu koju od njega danas kupe za 7 kuna, prodaju za 14. Ispada da oni po danu zarade najmanje 5 kn/kg, a on 2 kn za 70 dana, koliko salati treba da naraste. Brokulu, primjerice, on prodaje za 6,50 kn plus PDV, a na tržnici je u Požegi ili Splitu čak 25 kn. K tome, 70% njegovih prinosa brokule zbog suše se osušilo. Kelju je otkupna cijena 5 kn, a na splitskoj tržnici vrtoglavih 14 kn.
Cijene mesa pak, suša i špekulanti žitaricama i uljaricama lansirali su u nebo. Za kilogram telećeg buta u zagrebačkim, karlovačkim i riječkim mesnicama treba izdvojiti i 105 kuna! Juneći but, pokazala je inspekcija Večernjakovih novinara po tržnicama, košta i 75 kn/kg, a lani u prosjeku 58 kn. Svinjski but cijeni se na čak 52 kn/kg u Rijeci, a prije godinu bio je 38, tako da se može reći da smo s cijenama mesa jednaki ako ne i gori od krizne 2003., kad nas je također pogodila katastrofalna suša, potvrđuje direktor Croatiastočara Branko Bobetić. (surađivali: ab/VLM, dš, al/VLM, dš/pixsell, ib/VLM, mb/VLM, ljm, jg/VLM, top, žrk/VLM, sv)

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Izvor: Vecernji.hr