Cijeli Beč slavi Gustava Klimta


Gustav Klimt, Poljubac

Devet izložbi u čast 150. rođendana slavnog austrijskog slikara


Povodom 150. obljetnice rođenja slavnog austrijskog slikara Gustava Klimta koji je hrvatskoj publici vjerojatno najpoznatiji po svom nenadmašivom djelu „Poljubac“ će cijela 2012. godina protjecati u njegovom znaku. U grad Beč će se tim povodom održati čak devet specijalnih izložbi u okviru koji će biti prikazano preko 800 djela ovog jedinstvenog umjetnika.

Belvedere ponovno ujedinjuje Klimta i Hoffmanna


Izložbeni niz je započeo već u listopadu prošle godine izložbom „Gustav Klimt/Josef Hoffmann. Pioniri moderne“ u Donjem Belvedereu koji posjeduje jednu od najvećih zbirki radova Klimta. Izložba posvećena intenzivnoj suradnji slavnog slikara i kongenijalnog arhitekta i dizajnera Josefa Hoffmanna se može pogledati sve do 4. ožujka iduće godine, a u njezinom se središtu nalazi suradnja dvojice umjetnika na uređenju palače Stoclet u Briselu.

Publika će osim toga imati prilike vidjeti i maketu izložbe posvećene Beethovenu, u okviru koje je 1902. godine po prvi puta prikazan i slavni Klimtov „Beethovenov friz“, a osim toga se tematizira i suradnja Klimta i Hoffmanna na velikoj bečkoj umjetničkoj izložbi 1908. godine, kada je Klimtovo remek-djelo „Poljubac“ po prvi puta predstavljeno publici.

Gornji Belveder će proslavu Klimtove godine nastaviti 15. lipnja izložbom pod nazivom „150 godina Gustav Klima“.


Gustav Klimt, Beethovenov friz

Klimt osobno


Bečki muzej povijesti umjetnosti će se od 14. veljače do 6. svibnja posvetiti srednjoj stvaralačkoj fazi slavnog umjetnika koji je rođen 14. srpnja 1862. godine u mjestu Baumgarten kraj Beča. U središtu pažnje se pri tom nalazi 13 slika predviđenih za stubište muzeja.

Leopold muzej će od 24. veljače do 27. kolovoza 2012. predstaviti izložbu pod nazivom „Klimt osobno. Slike – pisma – nacrti“, u čijem centru se nalazi ostavština Klimtove životne družice Emilie Flöge koja pruža uvid u svakodnevni život i mnogobrojna putovanja slavnog slikara.

U Albertini se pak od 14. ožujka do 10. lipnja može pogledati izložba „Klimt – Crteži“ koja obuhvaća gotovo svih 170 djela iz zbirke samog muzeja.

Crtežima je posvećena i izložba Bečkog gradskog muzeja pod nazivom „Klimt. Zbirka Bečkog gradskog muzeja“ koja će od 16. svibnja do 16. rujna predstaviti svih 400 radova iz vlastite zbirke. Izložba će biti proširena i portretom Klimtove družice Emilie Flöge te otiskom umjetnikove desne ruke, kao i Klimtovim posmrtnim crtežom kojeg je načinio njegov gotovo jednako poznati učenik Egon Schiele.

Osim toga u ljeto 2012. godine bi trebala biti otvorena i spomen kuća Gustava Klimta u bečkoj četvrti Hietzing, u istoj kući u kojoj se nalazio posljednji umjetnikov atelje. Radovi na rekonstrukciji ateljea u kojem je Klimt stvarao od 1911. do 1918. u punom su jeku.


Gustav Klimt, Portert Emilie Flöge

Dotaknite i kušajte Klimta


Svi oni koji tijekom posjeta Beču i nekoj od mnogobrojnih navedenih izložbi požele i fotografiju s najpoznatijim austrijskim slikarom mogu je načiniti u bečkom zabavnom parku Parter gdje se nalazi muzej voštanih figura Madame Tussauds.

Bečka turistička zajednica Wien-Tourismus se također dobro pripremila za nadolazeću Klimtovu godinu te su tako informacije o slavnom umjetniku i manifestacijama koje su održavaju u njegovu čast mogu pročitati na samostalnoj stranici koja je prevedena na sedam jezika.

No i bečki slastičari su se potrudili te su u čast Klimtove godine kreirali slastice posvećene slavnom Austrijancu. Tako bečki Grand Hotel nudi „Gustav Klimt kuglof“, lanac slastičarnica AidaGustav Klimt kocke“, dok se u slastičarnici Gerstner može kušati „Klimtova torta“.

Ivana Ćosić, Referentica za odnose s medijima, ComPRess Zagreb | Kontaktni uredi Grada Beča
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.hr