Christophias: Ulaskom Hrvatske u EU cijala regija će se stabilizirati

Cipar je bio gorljivi zagovornik integracije Hrvatske u EU, a meni je osobno jako drago da je ciparski parlament već ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske: čvrsto sam uvjeren da je proširenje Unije Hrvatskom korisno i za prosperitet same Europe

Predsjednik Cipra Demetris Christophias uskoro će, nakon što Cipar završi s predsjedanjem Europskom Unijom, u veljači iduće godine završiti sa svojim prvim mandatom, jer ovom sredozemnom otoku, podijeljenom na Cipar koji je dio Europske Unije i nepriznatu republiku Sjeverni Cipar – slijede izbori. Christophias je zasad jedini predsjednik jedne članice EU koji je iz komunističke stranke. U posljednjim tjednima ciparskog predsjedanja EU-om, za Globus je govorio o ostvarenim ciljevima.

Cipar je preuzeo predsjedanje Europskom Unijom u srpnju. Što to znači za vašu zemlju i što su prioriteti predsjedništva? Jesu li ispunjeni?
– Mi smo predsjedavajući prvi put, i to je veliki izazov, ali to je također jedinstvena prilika za Cipar za stvaranje trajnog doprinosa europskoj integraciji, te, također, mogućnost da ojača svoju sliku kao vjerodostojna i odgovorna članica EU. Radimo s ciljem bolje Europe, naglašavajući temeljno načelo solidarnosti, promicanje socijalne kohezije i temeljne ciljeve učinkovitosti i rasta u Uniji. Štoviše, Cipar će uživati značajne prednosti, od svog jačeg sudjelovanja u europskim poslovima do konsolidacije svog strateškog položaja u istočnom Sredozemlju, te u povećanju svijesti svojih građana o EU i većoj uključenosti civilnog društva u ova pitanja. Jedan od prioriteta ciparskog predsjedništva je zaključenje pregovora o budućem Višegodišnjem financijskom okviru (MFF), to jest, proračun Unije za sedam godina za razdoblje 2014-2020. To je imperativ da se dogovorimo o proračunu koji će biti katalizator za rast i radna mjesta u cijeloj Uniji, uz odražavanje fiskalne konsolidacije svih zemalja članica. Predsjedništvo također potvrđuje stvarnu potrebu za jačom gospodarskom i monetarnom unijom. To je razlog zašto brzo napreduje rad na zakonodavnim inicijativama koje proizlaze iz tih potreba, kao što je paket prijedloga o jedinstvenom nadzornom mehanizmu za banke, što predstavlja korak prema bankarskoj uniji. Nadalje, Vijeće je usvojilo u srpnju svoju poziciju prednacrta proračuna 2013., s ciljem da pridonese rastu i zapošljavanju. Ponosan sam reći da su do sada procjene o našem predsjedništvu pozitivne, što je posebno važno u izazovnim vremenima.

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Foto: AP
Izvor: Globus.jutarnji.hr