Chavezova prisega namjerava se odgoditi


 
Polaganje prisege venezuelskog predsjednika Huga Chaveza na novi šestogodišnji mandat koje je predviđeno za 10. siječnja može se odgoditi ako se Chavez do tada ne oporavi od operacije raka, izjavio je venezuelski potpredsjednik Nicolas Maduro
Hugo Chavez, koji je izabrani predsjednik države, ostaje na dužnosti i novi mandat započinje 10. siječnja. Formalnost polaganja prisege može se odraditi naknadno pred ustavnim sudom, kazao je Maduro u intervjuu državnoj televiziji. Iako je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno, nema razloga da se proglasi njegova trajna spriječenost za obnašanje dužnosti, smatra.

Madurova izjava dosad je najjasniji znak da venezuelska administracija namjerava odgoditi ceremoniju prisege i tako izbjeći proglašavanje Chaveza trajno nesposobnim i raspisivanje novih izbora. 

Prema venezuelskom ustavu, trajna nesposobnost za obnašanje dužnosti izazvala bi predsjedničke izbore u roku od 30 dana. 

Čelnik glavne oporbene koalicije u Venezueli Ramon Guillermo Aveledo zahtijeva poštovanje ustava u slučaju da predsjednik Hugo Chavez 10. siječnja ne bude u mogućnosti položiti prisegu, a to prema njegovu mišljenju znači nove izbore. Ustav nije plastelin da se oblikuje kako tko hoće, upozorio je.

Maduro je u odgovoru naglasio da je Chavez pobijedio na izborima 7. listopada. To je želja naroda. On je predsjednik. Poštujte demokraciju, kazao je. 

Chavez je operiran 11. prosinca zbog recidiva raka trbušne šupljine. Zbog komplikacija nakon operacije pogoršalo mu se zdravstveno stanje. Za četiri dana službeno istječe njegov predsjednički mandat i prema ustavu trebao bi položiti prisegu za novi.


Izvor: HRT