Češki premijer ponovno odbio dati ostavku

Petr Necas

Petr Necas

Češki premijer Petr Nečas bori se za spas svoje vlade nakon krize koju je potaknula policijska akcija za suzbijanje organiziranog kriminala u kojoj su uhićeni njegova najbliža suradnica i političari bliski vlasti

Nečas iz desne stranke ODS-a ponovno je odbio podnijeti ostavku unatoč tomu što je predstojnica njegova ureda Jana Nagyova ispitana u vezi sa zloporabom ovlasti i korupcijom.

Nagyova se sumnjiči da je od vojne obavještajne službe tražila da organizira uhođenje privatnih osoba, ističe državno odvjetništvo. Među uhićenima su i direktor vladina ureda Lubomir Poul i bivši zastupnici ODS-a Petr Tluchor i Ivan Fuksa.

U pretraživanju vladinih ureda i stanova uhićenih pronađeno je 150 milijuna kruna u gotovini i nekoliko desetaka kilograma zlata. Premijer odbacuje sumnju u poštenje svoje dugogodišnje bliske suradnice.

Najveća oporbena stranka traži da Nečas odmah odstupi i da se raspišu prijevremeni izbori. Od 2010. kada je preuzela vlast, vlada premijera Nečasa triput je preživjela glasovanje o povjerenju u parlamentu. No bude li se to i ovaj put tražilo, teško da će ostati na vlasti jer više nema potrebnu parlamentarnu većinu. (Foto: Jan Handrejch/Právo, HRT)