Catherine Ashton čestitala Hrvatskoj

CatherineAshton

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton čestitala je Hrvatskoj na skorom pristupanju Europskoj uniji i ocijenila da će hrvatsko članstvo biti dobro i za druge zemlje članice, kao i za cijelu regiju, za koju se nada da će uskoro postati dijelom europske obitelji

Vaš pristupanje EU-u nije dobro samo za vas nego će biti iznimno dobro i za zemlje članice Europske unije. Čestitam vama i hrvatskom narodu, rekla je Ashton u izjavi za novinare nakon razgovora s predsjednikom Ivom Josipovićem u Zagrebu.

Istaknula je i važnost koje hrvatsko pristupanje ima za regiju i izrazila nadu da će zemlje u regiji također jednoga dana postati članicama Unije. Josipović je rekao novinarima da je ulazak RH u punopravno članstvo EU-a rezultat velikog i važnog napora učinjenog u zemlji, ali također i pomoći i suradnje EU-a i svih njezinih članica.

Govoreći o susjedima, predsjednik je ponovio da se Hrvatska zauzima za proširenje Unije i da će na svaki način pomoći zemljama u regiji na njihovu putu prema EU. Ja ću još jednom ponoviti ono što je i od Sabora utvrđena politika RH, a to je da se zauzimamo za proširenje i da će Hrvatska i politički i tehnički nastojati pomoći svojim susjedima i prijateljima da što prije uđu u EU, naravno ispunjavajući one uvjete koje smo i mi morali ispuniti, istaknuo je.

Zahvalio je Ashton na svemu što je učinila za Hrvatsku i izrazio nadu da će dalje zajedno nastaviti uspješno provoditi politiku upotpunjavanja Europe svim onim zemljama koje i povijesno i civilizacijski pripadaju Europi.

Na pitanje novinara je li postizanje dogovora između Beograda i Prištine o provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa uvjet da Srbija dobije datum otvaranja pregovora s EU-om u lipnju, Ashton je rekla da će se za nekoliko dana sastati s premijerima Srbije i Kosova u Bruxellesu, kada će razmotriti plan provedbe sporazuma.

Hrvatski premijer Zoran Milanović i prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić odvojeno su se sastali s Catherine Ashton, s kojom su razgovarali o ulasku Hrvatske u punopravno članstvo EU-a 1. srpnja te o stanju u regiji. Kako je priopćeno iz Banskih dvora, Milanović i Ashton su razgovarali o situaciji u regiji, pri čemu je naglašena važnost partnerstva među državama i međusobne pomoći. Milanović je pritom naglasio da Europska unija u tom smislu od Hrvatske, koja je sidro stabilnosti u regiji, ima punu potporu jer je stabilnost regije zajednički interes. Bilo je riječi i o skorom članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji, koje će se svečano obilježiti 30. lipnja.

Pusić i Ashton razgovarale su o stanju u regiji nakon nedavno potpisanog Sporazuma o načelima normalizacije odnosa Srbije i Kosova te o njegovoj provedbi kako bi se napravili daljnji koraci prema dobivanju datuma za početak pristupnih pregovora za Srbiju. Ministrica je Ashton izvijestila o svom nedavnom sastanku s prvim potpredsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem, a govorila je i o dobrim bilateralnim odnosima s Kosovom, priopćeno je iz MVEP-a.

Jedna od tema bila je i situacija u susjednoj Bosni i Hercegovini, pri čemu je šefica hrvatske diplomacije istaknula kako je u ključnom hrvatskom interesu stabilna Bosna i Hercegovina, a naglašena je važna uloga Hrvatske, kao buduće članice, u potpori državama regije u njihovu približavanju Uniji. (HRT)